Gazete Vatan Logo

Şükran günü nedir, Thanksgiving (şükran günü) ne zaman? Thanksgiving ne demek, Şükran Günü'nün arkasındaki hikaye nedir?

ABD'nin New York kentinde Filistinli yanlısı protestocular, geleneksel Şükran Günü Geçidi'ni engellemek için üzerlerine sahte kan döküp ellerini asfalta yapıştırdılar. Söz konusu gelişmenin ardından vatandaşlar “Şükran günü nedir, Thanksgiving (şükran günü) ne zaman? Thanksgiving ne demek, Şükran Günü'nün arkasındaki hikaye nedir?” sorularına yanıt aramaya başladı.

Şükran günü nedir, Thanksgiving (şükran günü) ne zaman? Thanksgiving ne demek, Şükran Günü'nün arkasındaki hikaye nedir?

New York'ta, Filistin'e destek veren göstericiler, kasım ayının dördüncü perşembesi kutlanan Şükran Günü'nde Madison Meydanı'nda toplanarak New York Halk Kütüphanesi'ne yürüyüş düzenledi. Peki, Şükran günü nedir, Thanksgiving (şükran günü) ne zaman? Thanksgiving ne demek,

Şükran Günü nedir, Thanksgiving ne demek?

Şükran Günü, genellikle insanların inançlarına göre geçen yıla ve hasata şükretmek amacıyla kutlanır.

Şükran Günü (Thanksgiving) ne zaman ve nasıl başladı?

ABD’de 2023 yılı Şükran Günü 23 Kasım Perşembe günü kutlanacak. Temeli dine ve kültürel geleneklere bağlı olarak kutlanan Şükran Günü son yıllarda tatil günü olarak kutlanmakta ve ABD başta olmak üzere Şükran Günü kutlayan vatandaşlar birçok yere seyahat gerçekleştirmektedir.

Kuzey Amerika’da kutlanan Şükran Günü temelini İngiliz geleneklerinden almaktadır. İngilizler de Şükran Günü 8'inci Henry döneminde gerçekleşen İngiliz Reformasyonu sırasında önem kazandı. Şükran Günü, dönemin İngiltere'sinde Katolik Takvim'deki dini günlere bir tepki olarak doğmuştur.

Haberin Devamı

1536 yılından önce takvimde 95 kilise günü ve 52 Pazar Ayini bulunuyordu. 1536'da gerçekleşen reformla beraber kilise günü sayısı 27'ye indi. Fakat bazı Püritenler Noel ve Paskalya dahil tüm kilise günlerini ortadan kaldırmak istiyordu. Bu günler yerine 'Oruç Günleri' ya da 'Şükran Günleri' getirilmek isteniyordu.

Ani felaketler ve yargı tehditleri 'Oruç Günleri' olarak; özel şükretme gibi tanrı tarafından verilen şeyler ise 'Şükran Günü' olarak adlandırıldı. Oruç Günleri 1611 yılında yaşanan kuraklık, 1613 yılında yaşanan sel felaketi ve 1604 ve 1622 yılında yaşanan veba salgını için düzenlenirken, Şükran Günü İspanyol Armadası'na karşı 1588 yılında elde edilen zafer ve 1705'te Büyük Britanya Kraliçesi Anne'ın hükmü için düzenleniyordu.