Gazete Vatan Logo

Soru önergesi `ticari sırra' takıldı

CHP Milletvekili Ersin'in, Sabah- atv ihalesine ilişkin soru önergesi `Müşteri ve ticari sır' kapsamına girdiği gerekçesiyle yanıtsız kaldı

Sabah- atv ihalesini kazanan Çalık Holding'in Halkbank ve Vakıfbank'tan 750 milyon dolarlık kredi alması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi ziyareti sonrası Katarlı bir ortak bulunmasıyla ilgili CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ık 1.5 ay önce TBMM'ye soru önergesi verdi. Ersin, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Sabah- atv'yi 1.1 milyar dolara alan ve Başbakan'ın damadının genel müdür olduğu holdingin bu parayı nasıl denkleştirdiğinin tartışıldığını belirtti. Ersin, "Kredi için banka yönetimlerine siyasi baskı yapıldığı, görevden alınmakla tehdit edildikleri, bizzat Başbakan'ın devreye girdiği ve kredinin uzun vadeli ve düşük faizli olduğu" iddialarını anımsatırken önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Sabah ve atv iktisadi bütünlüğünü satın alan ve damadınızın genel müdür olduğu holdinge, Vakıfbank ve Halkbank'tan verilen 750 milyon dolar kredinin faizi ve geri dönme koşulları nedir? Krediler kaç yıl vade ile verildi?

- Kredi karşılığında rehinli hisse oranı nedir?

- Ortak olan Katar firması ne zaman kuruldu? Firmanın, sırf bu ortaklık için ve Başbakan'ın bu ülkeye yaptığı ziyaretten sonra ve ısrarlı talepler üzerine, apar topar kurulduğu doğru mu?

Bu soru önergesi Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren tarafından cevaplandırıldı. Sorular üzerine Vakıfbank'ın 2 Haziran 2008 tarihinde görderdiği yazıda bu bilgilerin 'ticari sır' nedeniyle açıklanamayacağı belirtilerek "Kanunen açıkça yetkili kılınan merciiler dışında banka veya müşteri sırrına ilişkin konularda soru önergesi kapsamında dahi olsa hiçbir kişi ve kuruluşa yukarıdaki koşullarda bilgi veremeyeceği için Bankamızca soru önergesine ilişkin herhangi bir bilgi sunulmamıştır" denildi.

HALKBANK: MÜŞTERİ VE TİCARİ SIR

Halkbank'ta aynı Vakıfbank gibi krediye ilişkin bir bilgi vermeyerek, "Soru önergesi müşteri ve ticari sır kapsamına girmesi nedeniyle cevaplanamamıştır" yanıtı verdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetlenme Kurumu(BDDK) ise konuya ilişkin verdiği yanıtta ise şu ifadelere yer verdi;

"BDDK'nın kanuna tabi kuruluşlarca kullandırılacak kredileri onaylaması, izin vermesi vb gibi bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır.Kanuna tabi kuruluşların faaliyetleri, BDDK tarafından ilgili bankalar nezlinde denetim yapmakla görevlendirilen denetim elemanları vasıtasıyla denetlenmekte, mevzuata aykırı bir tespite ulaşılması halinde gerekli tedbirler uygulanmaktadır.Diğer taraftan, Kanunun 73. üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kişiler öğrendikleri sırları Bankacılık Kanunu ve özel kanunlarında yetkili olan kişilerden başkalarına açıklayamayacakları gibi; bu sırları kendilerinin veya başkalarının yararlarına da kullanamayacaklardır. Doktrinde ve uygulamada 'kanunen yetkili merci' ibaresinin, sadece bilgi verilmesini istemek hususunda kendisine yetki tanınmış organı değil, kanunun açık hükme gereği, sır saklamakla yükümlü olanların kendisine bilgi vermek zorunda olduğu organı ifade ettiği kabul edilmektedir.Bu çerçevede, banka ve müşteri sırrı kapsamına giren bilgi ve belgelerin yukarıda belirtilen kanun hükme uyarınca kanunen yetkili olanlar dışındakilere açıklanması imkanı da bulunmamaktadır"

TMSF ise konunun kendi alanlarına girmediğini belirterek soru önergesine herhangi bir yanıtta bulunmadı.

Haberin Devamı