Gazete Vatan Logo

Sol tribüne çıktı

Adana'da büyük buulşma!

Adana tribünleri önceki akşam alışık olmadığımız görüntülere sahne oldu. Komünist taraftarlarıyla dünya çapında ün yapan İtalya’nın Livorno takımıyla Adana Demirspor’un maçı sırasında tribünler Che Guevara, Deniz Gezmiş, Nazım Hikmet posterleriyle donandı, sol sloganlar atıldı, devrimci marşlar söylendi...

Adana 5 Ocak Stadı önceki akşam futbol dünyasında efsane bir takımı ağırladı. Endrüstriyel futbola ve ırkçılığa karşı sert duruşuyla tanınan, komünist olmalarıyla övünen liman işçilerinin kurduğu Livorno takımı, yine kendisi gibi demiryolu işçileri tarafından kurulmuş sol tandanslı Adana Demirspor’la karşılaştı.

Dostluk maçı 0-0 sona erdi. Ancak maçı ilginç kılan oynanan futbol ya da skor değil, tribünlerdi. Asılan pankartlardaki Venceremos, Hasta Simepre, Ekim Gençliği, TKP, Halkevleri yazıları, Nazım Hikmet’in “Yaşamak tek ve hür bir ağaç gibi/ve bir orman gibi kardeşçesine” dizeleri bir futbol maçından çok 1 Mayıs mitinglerini hatırlatıyordu. Che Guevara, Deniz Gezmiş flamaları, orak-çekiçli bayrak sallayan seyirciler bir yandan bir yandan devrimci marşlar söyledi.

Yoldaş Livorno

Konuk takım İtalyanca “İtalya’nın asi çocukları hoşgeldiniz”, “Yoldaş Livorno” yazılı pankartlarla karşılandı. Taraftarlar özellikle Livorno’dan başka takıma transfer olmayı reddeden takım kaptanı Lucarelli’ye sevgi gösterilerinde bulundu. Tribünlerdeki karnaval havası sahaya da yansıdı. İki takımın oyuncularının sert bir pozisyonun ardından tartışmaya başladı. Bu sırada bütün stat “Forza Livorno” diye bağırınca tartışma kesildi.

Proleter kardeşliği

Adanademirspor taraftarlarlarından Şimşekler Grubunun sözcüsü Ramazan Ölçer bu ilginç geceyi şöyle anlattı: “Bizler, ırkçığa ve endüstriyel futbola karşıyız. Maçta sol partilerin bayrakları ile kızıl bayrak açıldı. Kimse bundan rahatsız olmadı. Bizler, amatör ruhla maçlara gidiyoruz. Futbolun amatörün ruhunu yaşatmak istiyoruz. Renklerin kerdeşliğine inanıyoruz. Taraftarımız büyük kısmı ortanın solunda yeralan insanlar. Demiryolu işçileri her zamanki gibi yine destek veriyorlar. Biz kimseyi dünya görüşünden dolayı dışlamayız. Maçta ’Cav Bella’ şarkısı çalındı. Bütün stat eşlik etti. Bütün stat solcu değildi. Ama ortak bir noktada Demirspor’da buluştuk.”

MHP’li başkan

Türkiye’ye özgü ilginçliklerden biri de yaşandı. Dünyada komünist ve özgürlükçü taraftarıyla tanınan Livorno’yu Türkiye’ye çağıran Adana Demirspor’un başkanının MHP’li olmasıydı. MHP’den Çukurova Belediyesi Meclis Üyesi olan Adana Demirspor Başkanı Bekir Çınar VATAN’a önceliğin taraftarlarının istekleri olduğunu söyledi. Çınar, “Ben milliyetçi bir partiden meclis üyesiyim doğru. Ancak bu kulübün başkanı olarak iki milyon kişiyi temsil ediyorum. Taraftarlarımızın çoğu sol tandanslıdır. Kulübümüzün duruşu kurulduğundan beri bu yönde. Önemli olan başkanların görüşü değildir. Çünkü ben geçiciyim ama Adana Demirspor kalıcı ” dedi.

‘Güler Zere’ye özgürlük’ pankartına izin verilmedi

Tribünlerdeki özgürlükçü hava ikinci yarıda açılan bir pankartla dağıldı. Kale arkasında cezaevinde bulunan siyasi hükümlü Güler Zere’nin serbest bırakılmasını isteyen pankart açıldı. Pankarta bazı seyirciler de tepki gösterdi. Bazı taraftarlarla pankart açanlar arasında çıkan kargaşaya önce özel güvenlik görevlileri ardından çevik kuvvet polisleri müdahale etti. Pankart açan 3 kişi gözaltına alındı.


Haberin Devamı