Gazete Vatan Logo

Sızdırmazlık Contası Nedir, Ne İşe Yarar? Sıvı Conta Neye Denir?

Sızdırmazlık contası, genellikle kaçakları ve sızdırmazlığı önlemek için farklı tesisat ve arasına yerleştirilen birleştirici rolünü üstlenen elemanlar olarak bilinir. Conta, sızdırmazlığı ise, sıkıştırılma işlemi ile sağlanır. Sızdırmazlık sistemdeki yer alan tüm bileşenlerin ise, birlikte ve uyumlu bir şekilde çalışması mümkündür.

Sızdırmazlık Contası Nedir, Ne İşe Yarar? Sıvı Conta Neye Denir?

Sızdırmazlık Contası Nedir?

Makine ve benzeri mekanik yapıların önemli bir çoğunluğunda birleştirici olan bir parça ve parçaların birbirine uyacak bir şekilde oturmasını sağlayan da bir levha olarak bilinir. Pek çok değişik mekanik yapıda sıkça kullanılır. Sızdırmazlık başta olmak üzere ise, pek çok özelliği vardır. Bu nedenle de çok büyük bir öneme sahiptir. Conta genellikle sızdırmazlık özelliğinin yanında yalıtım sağlamak için de sıkça kullanılan bir parçadır. 

Sızdırmazlık Contası Ne İşe Yarar?

Sıvı contaların kullanımı her geçen gün artıyor. Aynı zamanda her türlü sızıntıyı (su, yağ, hava gibi maddeler) önlemek için kullanılabilir. Bu özellikleri nedeni ile ısıya dayanıklı sıvı conta ya da suya dayanıklı sıvı conta isimleri ile de bilinir. Bunun yanında yapıştırma amacı ile de kullanılır.

Oldukça yüksek sıcaklıklara rahatlıkla dayanabilir ve bu özelliği nedeni ile bazı uygulamalarda (yani normal contanın dayanamadığı şartlarda) conta yerine de kullanılırlar. Bu kullanımların yanında ise, titreşime ve basınca karşı da oldukça dayanıklı olduğu için dolayı pek çok alanda da kullanılır.

Haberin Devamı

Sıvı conta ısıya öyle dayanıklıdır ki çok yüksek sıcaklıklara maruz kalan elektronik eşyaları (örneğin; saç kurutma makinesi, ütü, saç düzleştirici vb.) yapıştırma amacı ile de kullanabilir. Sıvı conta ise, aynı zamanda özel bir yapıştırıcıdır.

Sıvı Conta Neye Denir?

Sıvı contalar, fonksiyonel olarak bağlantı yüzeylerinin arasında bulunan sızdırmazlık sağlamak için kullanılır. Sıvı contaların diğer contalara karşı olan avantajları da yüksek sıcaklıklara çok daha rahat dayanabilmesi ve aynı zamanda yapıştırıcı olarak da kullanılabilmesidir. Özellikle uygulama alanında sıvı ya da gaz sızıntılarını önlemek için de kullanılır. Çevre sıcaklığında ise kendiliğinden sertleşir.

Sızdırmazlık uygulamaları için kullanılan sıvı contalara ek olarak da elektronik sektöründe kullanılan EMI/RF iletken contaları da tercih edilir. Elektrik devreleri ve modern elektronik ekipmanları ve tarafından etrafa yayılan radyo frekansı girişim (RFI) ve elektromanyetik girişim (EMI) filtrelerinden korumak için çok önemlidir.

Haberin Devamı

Bu durum ise, ekipmanların performansı etkilese bile iletken ya da diğer emici malzemeden yapılmış olan bir conta kullanılarak kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Elektronik cihazlar aynı zamanda, EMI/RFI iletken bir contanın doğru kullanımı sayesinde gerçekleştirilebilecek olan dış parazitlerden kendilerini koruması gerekir. Bu sıvı ise, contalar elektriksel iletken maddeler ile birlikte desteklenen çok özel ürünlerdir.