Gazete Vatan Logo

Sıra 27 Nisan’a geldi

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, ‘e-muhtıra’ nedeniyle soruşturma başlattı. Savcının dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı ifadeye çağırması bekleniyor

ANKARA - Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik’in suç duyurusu üzerine, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, TSK’nın internet sitesinde yayımlanan ve e-muhtıra olarak tarihe geçen “27 Nisan” açıklamasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Adalet Platformu Başkanı Çevik, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat süreci ve 27 Nisan bildirisinin sorumluları hakkında İstanbul Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı, 27 Nisan açıklamasıyla ilgili olarak dönemin askeri sorumluları hakkındaki suç duyurusu evrakını ayırdı. İstanbul Başsavcılığı, “suç yeri Ankara olduğu” gerekçesiyle dosyayı “görevsizlik” kararıyla özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne gönderdi.

367 de araştırılacak

Soruşturma için Ankara’da, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin görevlendirildi. Çetin’in, bildiriyi bizzat kaleme aldığını açıklayan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı ve dönemin kuvvet komutanlarını ifadeye çağıracağı belirtiliyor. Soruşturmada Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı TBMM’deki oturuma en az 367 milletvekilinin katılması gerektiği gerekçesiyle verdiği iptal kararına ilişkin sürecin ve bu konudaki iddiaların da araştırılacağı belirtiliyor.

“Bizzat yazdım” demişti

Muhtıra olarak adlandırılan 27 Nisan açıklamasının dönemin Genelkurmay 2. Başkanı olan Ergin Saygun’un veya Kara Kuvvetleri Komutanı olan İlker Başbuğ’un yazdığı ve Büyükanıt’tan habersiz olarak internet sitesine koydukları iddiası ortaya atıldı. Bildiriyi bir akademisyenin yazıp getirdiği ve Büyükanıt ile beraber internet sitesine koydukları da bildiriyle ilgili iddialar arasında yer aldı. Ancak Büyükanıt, bu iddiaları kesin bir dille yalanlayarak bildiriyi bizzat kendisinin kaleme aldığını açıkladı.

“Sözde değil, özde laik”

27 Nisan süreci, dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın 12 Nisan 2007 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Atatürkçülüğe, laikliğe ve cumhuriyetin temel ilkelerine sözde değil özde bağlı” bir Cumhurbaşkanı adayı profilinin çizildiği “Basın Bilgilendirme Toplantısı”nın ardından başladı.

27 Nisan gece yarısı resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada “23 Nisan öncesi yurdun birçok yöresinde laiklik karşıtı ve din bezirganlığı olarak nitelendirdikleri olayların gelişiminin vahim derecede olduğu ve bunun rejime meydan okuma olarak değerlendirilmesi gerektiği” yer almış, bununla birlikte “TSK’nın yasalar ile kendine düşen görev ve yetkileri kullanmaktan “çekinmeyeceği” dile getirilmişti.

Hükümet, bildiriye sözcüsü Cemil Çiçek’in ertesi gün düzenlediği bir basın açıklamasıyla yanıt vermiş ve “Genelkurmay Başkanı’ nın resmi olarak Başbakan’a bağlı olduğunu, görevleri itibarıyla Başbakan’a karşı sorumlu olduğunu” hatırlatmıştı.

Siteden kaldırıldı

27 Nisan 2007’deki e-muhtıra’nın ardından yapılan erken seçimde, AKP yüzde 47 oy oranı ile yeniden hükümete geldi ve Meclis, MHP’nin de desteğiyle 367 engelini aşarak Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanlığı’na seçti. 27 Nisan bildirisi 29 Ağustos 2011’de, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in talimatıyla internet sitesinden kaldırıldı.

DEMİRTAŞ’TAN ÖZEL’E SUÇ DUYURUSU

“Siyasi amaçla demeç verdi”

ANKARA - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “siyasi amaçla demeç verme” ve “yargı görevini yapanı etkileme” iddiasıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, Yargıtay Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

BDP’den yapılan açıklamaya göre, Demirtaş’ın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, Orgeneral Özel’in, bir gazetede “PKK’nın adını gündemden sileceğiz” başlığıyla yayımlanan röportajda yetkisi kapsamında olmamasına karşın siyaseti ve yargıyı ilgilendiren bir takım konularda açıklamalarda bulunduğu ileri sürüldü.

Orgeneral Özel hakkında bir süre önce aynı gerekçeyle gazeteci-yazar Aydın Engin, akademisyen-yazarlar Ahmet İnsel ve Baskın, yazar Cengiz Algan ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy suç duyurusunda bulunmuştu.

Haberin Devamı