Gazete Vatan Logo

Sigara içen turistlere ceza!

ANTALYA Sağlık İl Müdürlüğü’ne bağlı İl Tütün Kontrol Kurulu ekibi, bir restoranda sigara içen iki Alman turist ile yasağa uymadığı gerekçesiyle işletmeye ceza kesti.
Antalya’da tütün ve tütün mamullerinin tüketiminin kontrolü ve önlenmesi çalışmaları kapsamında Sağlık İl Müdürlüğü’ne bağlı Tütün Kontrol Kurulu ekibi, polis ve zabıta eşliğinde sigara denetimi yaptı. Denetime Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin de katıldı. Konyaaltı ilçesi Toros Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerindeki işletmelerde, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun kapsamında inceleme yapan ekip, bir restoranda sigara içen iki Alman turiste 75’er TL, daha önce uyarılmasına rağmen yasağı uygulamayan işletmeye de 1000 ila 5000 TL arasında idari para cezası uyguladı. Cezaya ilişkin hazırlanan tutanak, Konyaaltı Kaymakamlığı’na gönderilecek. Cezanın miktarını da kaymakamlık belirleyecek.

CEZAYI POLİSLER ANLATTI

Neye uğradıklarını şaşıran turistlere, Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler tarafından, yasak bölümde sigara içtikleri için ceza uygulanacağı anlatılmaya çalışıldı. İşletme yetkilileri ise hem turistlere hem de kendilerine kesilen cezanın yanlış olduğunu savundu. İşletme Müdürü Turan Özdemir, işletmelerinde daha önce de denetim yapıldığını ve o denetimlerde söz konusu bölümde sigara içilebileceğine dair bilgi verildiğini iddia etti.

Cezanın yanlış olduğunu belirten işletme müdürü Özdemir, "Bize yüzde 70 açık olan bir yerde sigara içilebilir dediler. Biz de aynısını uyguluyoruz. Şimdi ise yasak diyorlar. Biz yasağı uyguluyoruz. Bahçeye gelip tutanak tutmaya çalışıyorlar. Bunu bir türlü düzene oturtamadılar. 10 defa denetime geldiler. Bahçede içilmez diyebilirlerdi, ama şimdi yasak diyorlar" diye konuştu.

DENETİMLER ARTACAK

Yapılan denetim hakkında açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, amaçlarının ilk etapta ceza yazmak değil, sigara içilmesini engellemek olduğunu vurguladı. Uygulamaların süreç içinde daha iyi uygulanabileceğini kaydeden Adem Bilgin, şöyle dedi:

"Süreç ilerledikçe hem aktif içiciler hem pasif içicilerin bu konudan verim aldığını göreceğiz. Şu anda bir denetim durumundayız ve sigara içenlere de ceza yazma durumundayız. Amacımız ilk önce ceza yazmak değil, sigara içilmesini engellemektir. Engelleme konusunda süreç içinde daha iyi duruma geleceğiz. Yüzde 100 bitirmek isteriz, ama bazen olmayabiliyor. Burada aktif içiciler olduğu gibi pasif içicileri de çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi korumak istiyoruz. Denetimlerimiz sıklaşarak artacak."

BU YIL 20 BİN DENETİM YAPILDI

İl Tütün Kontrol Kurulu’nca oluşturulan 43, belediyeler ve mahalli mülki amirliklerce oluşturulan 59 ekip olmak üzere toplam 102 denetim ekibi, Antalya’da 7 gün 24 saat denetim yapıyor. Ekipler, 2011 yılının ilk 8 aylık döneminde toplam 20 bin 841 denetim yaptı. Bu denetimlerde 4207 sayılı kanuna muhalefetten belediyelerce 21 kişiye 1575 TL, 164 işyerine 100 bin 925 TL, mahalli mülki amirler tarafından 29 işletmeye ve 31 kişiye 32 bin 44 TL olmak üzere toplam 134 bin 544 TL tutarında para cezası uygulandı. Dumansız Hava Sahası İrtibat Merkezi’ne 189’u telefon, 25’i elektronik posta, 3’ü de Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) aracılığıyla toplam 217 şikayet başvurusu yapıldı.

Haberin Devamı