Gazete Vatan Logo

Şehzade Mustafa Gerçekte Nasıl Öldürüldü? Şehzade Mustafa Neden Öldürüldü?

Osmanlı Devleti'nin 10. padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'ın çocuklarından biriside Şehzade Mustafa'ydı. Tabi Şehzade Mustafa'yı günümüzde halen sıkça araştıran kişiler bulunur. Bunun nedeni ise Şehzade Mustafa'nın oldukça trajik olan ölümüdür. Ayrıca bu ölüm hakkında birçok farklı anlatı duymakta mümkündür. 

Şehzade Mustafa Gerçekte Nasıl Öldürüldü? Şehzade Mustafa Neden Öldürüldü?

Şehzade Mustafa, 6 Ağustos 1515 yılında dünyaya gelmiştir. Doğduğu yer ise Manisa olarak bilinir. Babası Kanuni Sultan Süleyman, annesi ise Mahidevran Sultan'dır. Saruhan ve Amasya gibi yerlerde sancak beyliği yapmıştır. Tarihe damga vuran olayı ise ölümü olmuştur. Çünkü Şehzade Mustafa babasına isyan etmekle suçlanarak öldürülmüştür. Ölümü ise boğularak gerçekleşmiş. 

Şehzade Mustafa Gerçekte Nasıl Öldürüldü? 

Şehzade Mustafa'nın ölümü hakkında birçok farklı bilgi olsa da genel kabul gören boğularak öldürüldüğüdür. Şehzade Mustafa'nın tahtta gözü olduğunu düşünen Kanuni Sultan Süleyman bunun önüne geçmek istemiştir. Aslında Şehzade Mustafa'nın çevresinde yer alan paşalar onun aklına girmişlerdir. Çünkü onu tahta uygun görmüyorlardı.

Şehzade Mustafa askerler tarafından sevilen birisiydi. Tabi bunu çekemeyen kişiler farklı oyunlar ile onu saf dışı etmek istemişlerdir.

Devlete ihanet suçu ile yargılanan Şehzade Mustafa önce babasının yanına gider. Yer ise Konya şehriydi. Babası onunla kısa bir konuşma yaptıktan sonra çıkmasını söyler. Bu sırada hazır olan cellatlar onu yakalarlar ve boğarak öldürürler. Onu kimin boğduğu ise farklı rivayetlere sahiptir. Ancak Şehzade Mustafa ölürken Rüstem Paşa'nın orada olduğu muhtemeldir. 

Haberin Devamı

Şehzade Mustafa öldürüldüğü zaman tarihler 6 Ekim 1553'ü gösteriyordu. Öldüğü yer ise Konya şehriydi. 

Şehzade Mustafa Neden Öldürüldü? 

Kanuni Sultan Süleyman, 1520 yılında tahta çıktıktan sonra 46 yıl tahtta kalmıştır. Şehzade Mustafa öldüğü zaman ise Kanuni 33 yıldır padişahtı. Kanuni'nin uzun süredir padişah olması tecrübeli olduğunu gösteriyordu. Ayrıca istihbarat ağı oldukça genişti.

Doğal olarak Şehzade Mustafa'nın neler yaptığı hakkına bilgi sahibi olması muhtemeldi. Şehzade Mustafa yanındaki paşalarında etkisinde kalarak yanlış işlere bulaşmıştır. Özellikle şehzadelere yasak olan sakal bırakmayı yapması büyük bir dikkat çekmiştir.

Zaten Rüstem Paşa, Şehzade Mustafa'yı ortadan kaldırmak adına birçok oyun etmiştir. Özellikle İran Şahı'na gönderilen mektupların Şehzade Mustafa'ya ait olduğu söylenmiştir. Bu mektuplarda 'artık tahta çıkması gereken benim' şeklinde ifadelerin Şehzade Mustafa'ya ait olduğu düşünülmüştür. Sonuç ise Şehzade Mustafa'nın ölümü olmuştur. 

Haberin Devamı

Şehzade Mustafa'nın Ölümünden Sonra Neler Olmuştur? 

Şehzade Mustafa ölünce halk ve bazı askerler üzülmüşlerdir. Ayrıca Rüstem Paşa'nın öldürülmesi için onu bulmaya çalışmışlardır. Ancak Rüstem Paşa Kanuni Sultan Süleyman tarafından görevden alınmıştır ve onu arayan kişilerden kaçmıştır. 

Şehzade Mustafa'nın ölümü her zaman için şüpheli olmuştur. Özellikle Hürrem Sultan'ın onu tahtta istemediği için birçok oyun oynadığı bilinir. Şehzade Mustafa ölünce bazı kesimler onun oğlunun tahtta hakkı olduğunu söylediler. Bunun üzerine Şehzade Mustafa'nın 7 yaşında olan oğlu da boğularak öldürülmüştür.