Gazete Vatan Logo

Savcı 'ihmal var' dedi ama mahkemeden ceza çıkmadı!

Haydar Kayır'ın vapurdan inerken düşüp yaşamını yitirmesiyle ilgili davada, kaptana 1 yıl 8 ay hapis verildi. Ceza ertelenince Kayır ailesi temyize gitti.

İSTANBUL Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi'nde iskeleye yanaşan vapurdan inmeye çalıştığı sırada denize düşerek hayatını kaybeden üç çocuk babası 43 yaşındaki Haydar Kayır'ın ölümüyle ilgili savcılık vapurun kaptanı Ceyhun Çolak, çımacılar Hamza Safer Çınar ve Zeki Özgür Sarıkaya hakkında "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. 2013 ocak ayında meydana gelen kazayla ilgili hazırlanan iddianamede kaptanın meslekte tecrübesizliği yer aldı. Kaptanın vapuru çalıştırarak Kayır'ın denize düştükten sonra tutunduğu halattan tekrar düşmesine neden olduğu, çımacıların ise korkuluk uzunluğu kadar açıklığa iskele sürmedikleri için ihmalkar davrandıkları belirtildi.

Suçlamaları kabul etmediler

İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’ne açılan dava kaptan Ceyhun Çolak önceki duruşmalarda "Bağrışmalar üzerine aşağıya yolcu düştüğünü anladım ve arada sıkışmaması için yardımcı olmaya çalıştım. O gün çok sert bir lodos esiyordu. Rüzgar gemiyi sürekli iskeleye yapıştırarak ezilme tehlikesi yaratıyordu” şeklinde savunma yaptı. Dava dosyasından Kayır ailesinin vicdanını sızlatan bir karar çıktı. Mahkeme yalnızca kaptan Ceyhun Çolak’a, Kayır’ın ölümünde ihmali bulunduğu gerekçesiyle ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2 yıl hapis cezası verdi. Daha sonra bu cezayı iyi halden 1 yıl 8 ay hapse düşürerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Çımacıların ise olayda ihmallerinin olmadığını belirterek beraatlerine hükmetti.

Haberin Devamı