Gazete Vatan Logo

Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar? Sar Değerinin Yüksek Olmasının Zararları Nelerdir?

Sar açılımı Specific Absorption Rate olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı ise Özgül Soğurma Oranı olmaktadır. Sar değeri sahip olan cihazların insan vücuduna yaydığı radyasyon miktarını temsil etmektedir. Özellikle son birkaç yılda sar değeri ile ilgili pek çok araştırma yapılmaktadır. Sar değerine sahip cihazların kullanıcılara verdiği zararlar ise merak edilmektedir.

Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar? Sar Değerinin Yüksek Olmasının Zararları Nelerdir?

SAR Değeri Nedir?

Hayatımıza akıllı telefonlar ile beraber pek çok kavram girmiştir. Bunlardan birisi de SAR değeridir. SAR akıllı telefonların ne kadar radyasyon ürettiğini göstermektedir. Ayrıca SAR değeri üretilen radyasyonun insan bedeni tarafından ne kadarının soğrulacağını gösteren ölçüm sistemi olmaktadır. 

SAR değeri telefon kullanımı sırasında radyoaktif enerjiye maruz kalma durumu olarak da ifade edilebilir. Bu sistemin amacı ise insan vücuduna olumsuz etkileri olan radyasyonu ortaya çıkarmaktır. Bu anlamda SAR değerinin kaç olması gerektiği de merak edilen diğer bir konu olmaktadır.

SAR Değeri Ne İşe Yarar?

SAR değeri bazı bilim insanları tarafından zararlı kabul edilmektedir. Sinyal gücünün artması telefon ile daha rahat iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Bununla beraber SAR değeri birçok önemli zararın da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. 

SAR değeri cep telefonların sinyal alabilmesini sağlamaktadır. SAR değerinin yüksek seviyede olması ise telefon kullanımını daha etkili bir duruma getirmektedir. Radyasyondan kaçınmak ve SAR değerinin yüksek etkilerinden kurtulmak için genellikle kulaklık kullanımı tavsiye edilmektedir. 

Haberin Devamı

SAR Değerinin Yüksek Olmasının Zararları Nelerdir?

SAR değerinin yüksek olması durumunda insanların kendisi ve çevresi için risk taşıdığı bilinmektedir. Çok uzun süre kullanılması ise yüksek tansiyona neden olmaktadır. SAR değerinin yüksek olması sperm sayısında azalmaya ve genetik yapısının bozulmasına neden olabilmektedir. Lenfoma kanseri, cilt kanseri gibi ağır hastalıların görülmesi de görülebilecek hastalıklar içerisinde yer alır. 

Sinyal gücü seviyesi ve telefonu tutuş durumu da rahatsızlıkların derecisini belirlemektedir. Büyük oranda sinyal gücüne sahip olması sebebi ile cep telefonlarının yalnızca ihtiyaç olması durumunda kullanılması önerilmektedir.

SAR Değeri Kaç Olmalıdır?

SAR değerinin kaç olması gerektiği de en çok merak edilen konulardan birisidir. SAR değeri için güvenilir kabule dilen sınırlar ülkelerde değişiklik gösterir. Bu değerler şu şekildedir:

Haberin Devamı

- ABD Federal İletişim Komisyonuna göre vücut için 1 gr doku üzerinde yapılan ölçüme bakıldığında 1.6 W 7 kg'dan düşük olması gerekir. Bu telefonlar güvenli kabul edilir.

- Avrupa'da ise devlet kurumları telefonun SAR değerinin 10 gr doku üzerinden yapılan ölçümler dikkate alındığı zaman 2 W 7 kg'dan düşük olması gerekmektedir.