Gazete Vatan Logo

Saldırı bulgusuna rastlanmadı

Saldırı bulgusuna rastlanmadı

Türk emniyeti, Silivri’deki bir villada yakalanan 6 IŞİD üyesinin, Türkiye’de eylem hazırlığında olduğunu gösteren bir bulguya rastlanmadığını belirtti. 2 Kasım’da Türkiye’ye giriş yapan IŞİD hücresinin üyeleri, 8 gün Silivri’deki bir villada kalmıştı. Türk polisi, geçen çarşamba günü villaya baskın düzenleyerek IŞİD’çileri yakalamıştı.

Polis 6 teröristin, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin yardımcılarıyla telefon ve internet üzerinden görüşmeler yaptığı da belirlemişti. Yakalanan teröristler arasında, IŞİD’in Batılı rehinelerini infaz eden ‘Cihatçı John’ lakaplı Muhammed Emwazi’nin yardımcısı Aine Lesley Davis de bulunuyor. İngiliz basını, Interpol ve İngiliz polisinin aradığı Davis’in Paris bombacılarıyla, saldırılardan birkaç gün önce İstanbul’da eşzamanlı eylemler düzenleme konusunda irtibata geçtiğini öne sürmüştü.

‘Haberim yoktu’

Türk yetkililerin, IŞİD bombacılarından Ömer İsmail Mustafai için Fransa’yı 2014 Aralık ve 2015 Haziran’da uyardığı ortaya çıkmıştı. Suriye’ye gittiğinden şüphelenilen vatandaşlarını tespit için Ekim 2014’te Fransa, Türkiye’den 4 terör şüphelisi hakkında bilgi istemiş, Türk yetkililer ise, ‘Asıl bu isme dikkat edin’ diyerek 5’inci kişi olarak Mustafai’yi bildirmişti. Ankara’nın uyarılarına geri dönüş yapmayan Fransa, Mustafai hakkında sadece Paris saldırıları sonrasında bilgi talebinde bulunmuştu. Fransa İçişleri Bakanı Laurent Fabius ise son açıklamasında, “Türkiye’den böyle bir istihbarat geldiği konusunda bilgim yok” diye konuştu.

Haberin Devamı