Gazete Vatan Logo

‘Şah operasyonu hatalar zinciri’

‘Şah operasyonu hatalar zinciri’

Süleyman Şah operasyonunda şehit olan Muhabere Başçavuş Avcı’nın ailesi, reddi hâkim talebinde bulundu, avukat operasyonun hatalar zinciri olduğunu iddia etti

Süleyman Şah Saygı Karakolu’na, 21 Şubat gecesi düzenlenen operasyon sırasında şehit düşen Muhabere Başçavuş Halit Avcı’nın ölümüne ilişkin Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam eden davada Avcı ailesinin avukatı Mehmet Erkan Akkuş, reddi hâkim talebinde bulundu. Akkuş, “Süleyman Şah operasyonunda planlanmadan, uygulanmaya kadar hatalar zinciri mevcut” dedi.

‘Basit görüyorlar’

Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yapılan “Yıldırım Operasyonu”nda 38 Türk askeri tahliye edilmiş ancak operasyon sırasında meydana gelen kazada Muhabere Başçavuş Halit Avcı şehit düşmüştü. Ölüm haberi o dönem sınır ötesi harekâtın gölgesinde yeterince gündeme getirilmezken, aradan geçen 5 aylık sürede Avcı ailesinin acısı hiç dinmedi. Şehit Başçavuş Halit Avcı’nın 8,5 aylık hamile eşi Şöhret Avcı, şehit kocasının doğum günü olan 9 Mart’ta oğlu Mustafa Alp’i doğurdu.

Haberin Devamı

Avcı’nın yaşamını yitirdiği kazayla ilgili dava ise Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülüyor. Geçtiğimiz günlerde reddi hâkim talebinde bulunan Avcı’nın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, şunları söyledi:

“Talebimize yanıt 14 Temmuz tarihinde Malatya 2. Ordu Askeri Mahkemesi tarafından verilecek. Bilirkişi heyeti olay yeri keşfi yapmadan rapor hazırladı. Bu rapor doğrultusunda 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından iddianame hazırlandı. İki tank uzmanının 6 yıla kadar hapsi isteniyor. Ancak, Süleyman Şah operasyonunda planlanmadan, uygulanmaya kadar hatalar zinciri mevcut. Asıl kusurluların yargılanması için davanın Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde görülmesi gerekir. Planlama ve uygulamanın başındaki gerçek sorumlulardan şikâyetçiyiz. Operasyonun ayrıntılarını bilmek istiyoruz. ‘Görev Tanım Formu’ olmamasına karşın şehit Avcı’nın savaş muhabiri olarak görevlendirilmesi söz konusu. 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, yaşanan olayı basit bir trafik kazası gibi görüyor. Bu nedenle reddi hâkim talebinde bulunduk. Hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

‘Dava tatmin etmiyor’

Şehit Halit Avcı’nın acılı ağabeyi Davut Avcı ise davanın kendilerini tatmin etmediğini belirterek, “Davanın Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde görülmesini istiyoruz. Dosyada kardeşimin başını dışarı çıkarmaması gerektiği gibi ifadeler yer alıyor. Askerde emir komuta dışında hareket edilmez. Kardeşim emir almadan neden zırhlı araçtan dışarı çıkıp fotoğraf çeksin? Soruşturma dosyasında ismi geçen herkes, emir doğrultusunda hareket ettiklerini söylüyor. Ortada bir kaza varsa harekât planında bariz hata var demektir. Harekâtı yöneten generallerin yargı önüne çıkmasını talep ediyoruz” diye konuştu. (Mert İnan/Milliyet)