Gazete Vatan Logo

Sabıka kaydı sorgulama ve GBT sorgulama nasıl yapılır?

Sabıka kaydı sorgulama ve GBT sorgulamanızı Adalet Bakanlığı online hizmetlerden yapabilirsiniz. Bu işlemler sayesinde suçsuzluğunuzu kanıtlarsınız. Nasıl yapacağınızı haberimizden sorgulayabilirsiniz.

Sabıka kaydı sorgulama ve GBT sorgulama nasıl yapılır?

Ülkemizde bulunan birçok kuruluş iş başvurusu sırasında kesinlikle sabıka kaydı belgesini istemektedir. Sabıka kaydı belgesi adli suç bilgilerinizin bulunduğu belgedir. Yani herhangi bir suç işlediğinizde bu belgeye işlenir. Geçmişinizde herhangi bir suç işlediyseniz bu sabıka kaydınızda gözükecektir. Bu yüzden sabıka kaydı belgesi çoğu başvuruda önemlidir. Ülkemizde genellikle iş başvurularında istenen sabıka kaydı belgesi bazı başka başvurularda da istenmektedir. İş başvurusu sırasında, bankadan kredi başvurusu yapacağınız sırada, lisans başvurusu sırasında bu belge genellikle istenmektedir. Ayrıca bu belge öğrenciler için de önem taşımaktadır. Üniversite okuyan öğrencilerin yurt ve burs başvurularında da bu belge istenebilir.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Çoğu yerde istendiği için sabıka kaydı belgesine olan talep fazladır. Sabıka kaydı belgesine yaşadığınız yerin adliye sarayına giderek 5 TL ücret karşılığında ulaşabilirsiniz. Ama son yıllarda gelişen internet teknolojisi sayesinde vatandaşlar çoğu işlemini internet üzerinden gerçekleştirmektedir. İnternet kullanan vatandaş sayısında bir artış olduğu için ülkemizde bulunan bazı kurum ve kuruluşlar internet uygulamalarını geliştirmiştir. Devlette bunları tek bir sistem altında toplayarak E-Devlet sistemini geliştirmiştir. E-Devlet sisteminde ülkemizde bulunan bakanlıkların, kurum ve kuruluşların internet uygulamaları yer almaktadır. Adalet Bakanlığı ve birçok bakanlığın internet uygulaması da E-Devlet sisteminde yer almaktadır. Adalet Bakanlığı sabıka kaydına olan yoğunluktan dolay bir çözüm geliştirmiştir. Artık internet üzerinden de sabıka kaydı belgesine ulaşılmasını sağlamıştır. Vatandaşlar internet üzerinden E-Devlet sistemi sayesinde sabıka kaydı belgesine ulaşabilir. E-Devlet sisteminden işlem gerçekleştirebilmek için ise sisteme giriş yapmanız gereklidir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi devletin 2008 yılında kurduğu bir sistemdir. Bu sistem kurulduktan sonra kurum ve kuruluşların internet uygulamaları bu sistemde yer almaya başladı. Bakanlıkların da internet uygulamaları bu sistemde yer aldığı için vatandaşlar E-Devlet sistemi üzerinden bakanlıkların internet uygulamalarına ulaşabilirler. Adalet Bakanlığının internet uygulaması da E-Devlet sisteminde yer aldığı için vatandaşlar E-Devlet sistemine giriş yaparak sabıka kaydı belgesine ulaşabilirler. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Açılan sayfada birden fazla giriş yolu bulunmaktadır. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesi ile giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar genellikle E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçmektedir. Bu giriş yolunu seçtikten sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gereklidir. E-Devlet şifrenizi üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınızla istediğiniz PTT kurumundan alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra ve sisteme giriş yaptıktan sonra E-Devlet ana sayfasında yer alan E-Hizmetler bölümüne giriş yapmalısınız. Bu bölümde E-Devlet sisteminde yer alan bütün hizmetler yer almaktadır. E-Hizmetler bölümünden Adalet Bakanlığını bulduktan sonra Adalet Bakanlığının alt bölümlerinden adli sicil ve istatistik genel müdürlüğü seçeneğinin altından adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini seçerek sabıka kaydı belgesine ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı