Gazete Vatan Logo

Rot Balans Nedir, Ne İşe Yarar? Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Otomobillerdeki tekerlerin doğru yöne bakmasını sağlayan ayarlama sistemi rot balans olarak ifade edilir. Aynı zamanda halk arasında rot ayarı olarak da değerlendirildiğinde söylemek mümkündür. Uluslararası çapta ise İngilizce üzerinden rotation, yani dönme kelimesi ile türetilmiş bir ifade olduğunu eklemek gerekir. Özellikle de araç tekerlekleri arasındaki açının eşit hale gelmesini sağlayan bir ayar olması üzerinden öne çıkar. Bu da sağlıklı ve güvenli bir şekilde yol alabilmek ve seyir yapabilmek amaçlı büyük bir öneme sahiptir. O yüzden rot balans ayarı mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır

Rot Balans Nedir, Ne İşe Yarar? Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Rot Balans Nedir?

Bütün farklı araçlardaki tekerlerin doğru yöne bakması için ele alınan ayar rot balans şeklinde ifade edilir. Aynı zamanda rot balans ayarı olarak bilinmektedir. Bu ayar aynı zamanda tekerlerin aynı açı ile bakmasını sağlayan bir sistem olarak öne çıkar. Diğer yandan tüm değişik araçlar için mutlaka düzenli şekilde kontrol edilmesi gereken bir sistemdir.

Böylece aracın kontrolü seyir halindeyken devamlı olarak sürücüde kalır. Yani diğer bir ifadeyle hayati bir sistem olduğunu söylemek gerekir. Böylece tekerlekler arasındaki açı eşit bir noktaya gelerek araç sağ veya sola eşit oranda hareket eder.

Rot Balans Ne İşe Yarar?

Rot balans aynı zamanda rot balans ayarı şeklinde bilinmektedir. Araçlardaki tekerlerin açısı ile beraber yönünü dengelemek ve düzeltmek amaçlı kullanılan bir sistemdir. Sistem bütün farklı araçlar için öne çıkmaktadır. Özellikle de tekerler arasındaki açının belli bir denge yakalayabilmesi için yapılır. Aynı zamanda çok hassas bir ayar olduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Bu sebepten dolayı eğitimli ve sertifikalı uzmanlar eşliğinde, profesyonel bir servis tarafından yapılması gereken ayardır. Diğer yandan ise düzenli olarak yine kontrol altında olması ve yapılması gereken bir ayar olarak öne çıkar.

Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Rot balans ayarı günümüzde makineler eşliğinde yapılan bir ayardır. Bunun için özel bir servise gidilmesi gerekir. Genelde konusunda tecrübeli olan uzmanlar bir tekerleği alarak makineye yerleştirir. Bu yerleşim daha çok dik bir şekilde yapılmaktadır. Yani cihazı dik bir şekilde yerleştirilen tekerlek daha sonra çalıştırılan makineyle birlikte dönmeye başlar.

Bu dönüş esnasında cihaz üzerindeki dijital ekranda birtakım sayılar belirir. Bu sayılar lastiğin rot balans ayarını oluşturmaktadır. Böylece daha sonra diğer lastiklerde tek tek ele alınmak suretiyle dolap balans ayarı gerçekleşmektedir. Oldukça hassas ve ince bir ayar olduğu için mutlaka konusunda tecrübe sahibi bir servis tarafından yapılmalıdır.