Gazete Vatan Logo

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır? Rodaj Yapmak Neden Önemlidir?

Rodaj yapmak yeni alınan arabalar için üreticiler tarafından uzun yıllardır önerilen ve uygulanan standart bir prosedürdür. Yeni bir arabaya rodaj yaptırmanın amacı mekanik bileşenlerin stres altına girmeden çalışmasını sağlamaktır.

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır? Rodaj Yapmak Neden Önemlidir?

Rodaj Nedir?

Rodaj yeni alınan bir arabanın tüm performansını göstermeden önceki ısınma sürecidir. Tıpkı bir sporcunun yarışma sırasında tam performans gösterebilmesi için yarıştan önce ısınması gerekiyorsa yeni alınan bir arabanın da performansına ulaşabilesi için kısa bir alışma süresi olmaktadır.

Pek çok sürücü, yeni bir arabaya rodaj yaptırmanın hala gerekli olup olmadığını veya teknolojideki ilerlemelerin bu uygulamanın yerini alıp almadığını merak ediyor. Ancak teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin yeni bir araba kullanmanın yöntemi değişmedi. Rodaj yapmak yeni alınan arabalar için hala geçerli bir prosedür.

Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj yaparken aracın motorunun ısınmasına izin vermeli, devir bandının en yüksek noktasında çok fazla zaman harcamamalısınız. Uzmanlar kaliteli bir rodaj için yeni alınan araçlarda ilk 100-150 km boyunca motoru yüksek devirlerde çalıştırmaktan kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Rodaj yaparken dizel modellerde maksimum 3.500 rpm ve 90 mph ve gazlı modellerde 4.500 rpm ve 100 mph önerilmektedir.

Haberin Devamı

Bu rakamlar motor ve şanzımanın birbirine uyum sağlaması için yeterli zamanı sağlamaktadır. 2.000 kilometreye ulaştığınızda, hızınızı ve motorunuzun devrini kademeli olarak artırabilirsiniz. Özellikle, soğuk bir motora çok fazla yük bindirmekten kaçının. Ancak, bu sadece yeni bir arabayı ilk alışınızda değil, arabanızın tüm kullanım ömrü boyunca geçerlidir.

Aynı şekilde, çok çalışan bir motoru asla durdurmayın. Hafif bir hızda birkaç kilometre sürerek soğumasını bekleyin. İlk 300 km için, yeni lastikler henüz tam tutuş sağlamaz. Bunun nedeni, üretim sürecinde kullanılan bir ayırıcı yağlayıcının lastik yüzeyinden aşınması gerekmesidir. Kazaları önlemek için sürüşünüzü buna göre ayarlayın.

Benzer şekilde, fren balataları ve disklerinin birbirine uyması gerekeceğinden, frenler ilk 400 km boyunca tam olarak etkili olmayacaktır. Bu nedenle dikkatli sürmelisiniz. Amortisörler ve yayların da tamamen etkili olması için biraz zamana ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle, ilk 1500 km boyunca yeni arabanızın sınırlarını zorlamamalısınız.

Haberin Devamı

Rodaj Yapmak Neden Önemlidir?

Yeni bir arabaya rodaj yapmanın tüm mekanik bileşenlerin stres altına girmeden düzgün şekilde çalışmaları için gereken zamanı sağlamaktır.

Bu genellikle ilk bin kilometreye kadar motor devri dahil olmak üzere sürüşle alakalı bazı prosedürleri sınırlamak anlamına gelir. Rodaj yapmak, bir motorun ömrünü önemli ölçüde arttıran ve servis ihtiyacını oldukça azaltan bir yöntemdir.