Gazete Vatan Logo

Retarder Nedir, Ne İşe Yarar? Retarder Fren Nasıl Çalışır?

Bir fren sistemi olarak öne çıkan retarder özellikle ağır taşıtlar için güvenlik noktasında büyük öneme sahiptir. Çünkü üzerindeki teknolojik yapısı ile birlikte araçların etkin bir şekilde yavaşlamasına imkan verir. Özellikle hidrolik gücü üzerinden sürtünmesiz ve aşınmasız bir şekilde aracın yavaşlamasına olanak vermektedir.

Retarder Nedir, Ne İşe Yarar? Retarder Fren Nasıl Çalışır?

Güçlü potansiyeli ve tasarımı sayesinde en ağır taşıtların güvendiği bir şekilde fren yapmasına imkan tanıdığını söylemek mümkün. Ancak bu tasarım aracı tamamen durdurmaz. Bunun yerine sadece güvenli bir şekilde yavaşlamasına imkan verir. Bu bağlamda frenlere binen yükü önemli oranda azaltır.

Retarder Nedir?

Retarder ağır taşıtlarda bulunan ve hidrolik sisteme sahip olan bir fren sistemidir. Özellikle ağır yük taşıyan ve büyük araçların güvenli bir şekilde yavaşlamasına imkan vermek amaçlı kullanılmaktadır. Aerodinamik bir yapıya sahip olduğu için hidrolik tasarım üzerinden güvenli şekilde yavaşlama imkanı verir.

Bu konuda sürücü retarder kolunu çektiği andan itibaren hidrolik harekete geçer ve aracın güvenli şekilde yavaşlamasına olanak verir. Özellikle de frenlere binen yükü azaltmak amaçlı kullanılan bir yeni nesil fren sistemi olduğunu ifade etmek mümkün.

Retarder Ne İşe Yarar?

Son yıllarda ağır vasıtalarda kullanılması ile birlikte en önemli yapılar içerisinde retarder gelmektedir. Aynı zamanda ağır taşıtlarda kullanılan bir fren sistemi olduğunu söylemek gerekir. Diğer bir ifadeyle ağır taşıtların sağlıklı ve güvenli bir şekilde yavaşlamasına imkan veren hidrolik sistemdir. Verimli hidrolik gücü sayesinde sürtünmesiz ve aşınmasız bir biçimde ağır şekilde aracın yavaşlamasına imkan tanır.

Haberin Devamı

Güvenli ve oldukça etkin bir yapıya sahip olan bu tasarım önemli yere sahiptir. Tabii bu sistem aracı tamamen durduran bir yapı oluşturmaz. Sadece aracı dikkatli bir şekilde yavaşlatır ve bu sayede frenlere binen yükü önemli oranda alır. Bu da farklı yollarda ikamet eden ve değişik amaçlara sahip ağır vasıtaların sağlıklı şekilde yavaşlaması ve durmasına imkan vermektedir.

Retarder Fren Nasıl Çalışır?

Retarder sistem devreye girdiği vakit rotor ile stator arasına yağ pompalama işlemi gerçekleşir. Daha sonra rotorun dönüşüyle birlikte hareketlenen yağ statorun kanatçıklarına çarpmak suretiyle aracın yavaşlamasına imkan verir. Böylece frenleme gerçekleşir ve aracı tamamen durduracak fren sisteminin üzerindeki yükü önemli oranda alır.

Haberin Devamı

Doğrultuda yolculuk anında sürücü retarder kolunu çektiği vakit pompadan çıkan yüksek basınçlı hava sıvı haznesinde yer alan hidroliği harekete geçirir. Harekete geçen hidrolik ile birlikte araç yavaşlamaya başlar. Özellikle ağır vasıtalar için bu sistem sağlıklı ve güvenli biçimde durma imkanı sunar.