Gazete Vatan Logo

Referandum ne zaman? YSK seçmen sorgulama...

Referanduma az bir süre kaldı. Vatandaşlar ise nerede oy kullanacaklarını merak ediyor. YSK seçmen sorgulama listelerini yayınlandı ve bu bilgi kolayca öğrenilebiliyor. Haberimizden Referandum ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Referandum ne zaman? YSK seçmen sorgulama...

Anayasa değişikliğinin oylanacağı Referandum 16 Nisan Pazar günü gerçekleşecek. "EVET" ya da "HAYIR" oylarının çokluğuna göre anayasadaki maddeler değişecek ya da aynı kalacak. Referandumda nerede oy kullanacağını merak edenler için YSK seçmen sorgulama işlemi açıklandı. İşte referadumda nerede ve nasıl oy kullanacağınızın bilgisi...

YSK SEÇME SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ.

"NEREDE OY KULLANACAĞIM?"

Oy kullanacağınız yerin sorgulamasını yapmak için YSK’nın resmi internet sitesine giriniz. Buradan ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsüne tıklayınız. Ardından da açılan sayfada bulunan ‘’Nerede Oy Kullanacağım?’’ bağlantısına tıklayınız ve T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı bulunduğunuz ili gerekli yerlere yazınız. Sonrasında ekran yer alan güvenlik kodunu da yazıp, formun alt kısmında bulunan ‘’Sorgula’’ butonuna tıklayarak nerede oy kullanacağınızın sorgulamasını yapabilirsiniz. YSK’nın internet sitesi dışında yine e-Devlet sistemini kullanarak da sorgulama yapılabilir. e-Devlet sisteminden ‘’e-Hizmetler’’ bölümüne girerek buradan YSK bağlantısına tıklayıp nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

HALK OYLAMASI NASIL YAPILACAK?

Halkın oyuna sunulma işlemlerini, YSK’nın denetim ve yönetiminde seçim kurulları tarafından yürütülecektir. YSK, Anayasa değişikliklerinin halkın oyuna sunulması için gerekli olan bütün tedbirleri alıp, hazırlıkları yapacaktır. Kurul, yapılacak olan halk oylamasının düzenli ve sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak amacı ile gerekli olan ilke kararlarını almak için yetkili konumda olacaktır.

Halk oylaması sırasında beyaz renk üstünde ‘’Evet’’, kahverengi renk üstünde ise ‘’Hayır’’ ibaresi bulunan iki farklı renkten oluşacak birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Halk oylamasına katılan vatandaşlar, üzerinde işaret olan mühürü birleşik oy pusulasında tercih etmiş olduğu kısmın üstüne basarak oyunu kullanacaktır. Anayasa değişikliği halk oylaması, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 60. günden sonra gelen ilk Pazar günü yapılacak.

Halk oylamasının yapılacağı günden önceki yedinci günden başlayarak, Anayasa değişikliklerinin halka anlatılmasında da ilgili yasanın propaganda serbestliğine dair hükümleri uygulanacaktır.

Haberin Devamı

Yabancı ülkelerde bulunan vatandaşların oy kullanma işlemleri, referandumdan 20 gün önce başlayacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler ile Cumhurbaşkanı, halk oylamasının gerçekleştirileceği günden önceki yedinci gün itibari ile halk oylamasından önceki gün saat 18.00’a kadar televizyon ve radyoyla propaganda yapabilecektir.