Gazete Vatan Logo

Recep ayı oruç saatleri 2022! Peygamberimiz üç aylarda nasıl oruç tutardı? Recep ayı orucu nasıl niyet edilir? Oruç imsak vakti ve saatleri!

Recep ayı orucu nasıl niyet edilir, recep ayında oruç niyeti nasıl yapılır? soruları oruç tutacak vatandaşlar araştırılıyor. Recep, Şaban, Ramazan aylarını içeren ve Regaip ve Berat kandillerini içerisinde barındıran şubat ayı içinde oruç tutacaklar arama motorlarına yöneldi. Peki, recep ayı başlangıcı oruç niyeti nasıldır? Peygamberimiz üç aylarda nasıl oruç tutardı? Recep ayında oruç tutmanın fazileti, niyeti ile Recep ayı oruç saatleri…

Recep ayı oruç saatleri 2022! Peygamberimiz üç aylarda nasıl oruç tutardı? Recep ayı orucu nasıl niyet edilir? Oruç imsak vakti ve saatleri!

Müslümanlar Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan 3 aylara giriyor. Üç ayların başlangıcı Recep ayı geldi. Hz.Peygamber (S.A.V.); başka bir hadis-i şeriflerinde ise;" Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır." Buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır. Regaip ve Berat kandillerini de içerisinde barındıran Recep ayında oruç tutmak isteyen vatandaşlar Recep ayı orucuna nasıl niyet edilir, recep ayı orucu niyeti nasıl getirilir? Sorularına yanıt arıyor. Peki, Recep ayı orucu nasıl niyet edilir? Peygamberimiz üç aylarda nasıl oruç tutardı İşte Recep ayı oruç fazileti ve niyeti ile Recep ayı oruç saatleri 2022...

RECEP AYI ORUÇ SAATLERİ 2022

Recep ayı 2 Şubat Çarşamba günü itibarıyla başlıyor. 2 Şubat Çarşamba günü İstanbul'da imsak vakti Diyanet'in sitesinde yer alan bilgiye göre 06.40'da olacak.

2 Şubat Çarşamba günü İzmir'de imsak vakti Diyanet'in sitesinde yer alan bilgiye göre 06.46'da olacak.

2 Şubat Çarşamba günü Ankara'da imsak vakti Diyanet'in sitesinde yer alan bilgiye göre 06:24'te olacak.

Haberin Devamı

RECEP AYI ORUÇ SAATLERİ

PEYGAMBERİMİZ ÜÇ AYLARDA NASIL ORUÇ TUTARDI?

Hz. Peygamber'in, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua ettiği bu mübarek aylarda nafile oruç tutabildiği Diyanet kaynaklarında yer aldı. Diyanet bilgisine göre, bu oruçlar için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterli oluyor.

Rabbimizin rahmeti her zaman vardır. Ama nasıl ki her gece güzel olmakla beraber Kadir gecesi bin geceye denktir. (Kadir Suresi) ve nasıl ki Kudüs'teki Mescidi Aksa diğer mekânlardan farklıysa Recep ayının ilk perşembesi ve belli zamanlarda öyle özeldir.

Dört geceye özel rahmet yağar:

- Kurban Bayramı'nın gecesi

- Ramazan Bayramı'nın gecesi

- Şaban ayının 15. gecesi (Beraat gecesi)

- Recep ayının ilk perşembe gecesi (Regaip gecesi)

RECEP AYI ORUCU NASIL NİYET EDİLİR?

Üç aylarda nafile oruç tutmak tavsiye edilen ibadetler arasında yer alıyor. İşte Recep ayında oruç niyeti nasıl getirilir? Sorusunun cevabı…

Haberin Devamı

Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya.

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi.

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).

Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

RECEP AYI İBADETİ VE NAMAZI

Üç ayların ilki olan Recep, "yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay" ve "hazırlanmak" manalarına gelmektedir.

Haberin Devamı

Selman-ı Farisi(ra)dan rivayet ediliyor ki:

Receb-i Şerif'in hilali girdiğinde Efendimiz (sav) bana hitaben buyurdular ki:

-'Ey selman! Her kim ki Receb ayında her rekatta BİR FATİHA, ÜÇ İHLAS ve ÜÇ de KAFİRUN SURESİ'ni okuyarak otuz rekat namaz kılarsa Allhü teala (cc) hazretleri o kimsenin günahlarını af ve mağfiret eder. Ona senenin tamamını oruç tutmuş sevabı verir. Gelecek seneye kadar namaz kılanlardan yazılır. Her gün onun için bedir şehitlerinden bir şehidin ameli kadar ameli yükselir.'

Receb ayının ilk günü girince Allah rızası için iki rekat nafile namaz kılınır. Sonra samimiyetle günahlara tövbe edilir. 111 defa "Allahümme salli ala Muhammed" diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. 1660 defa "ya Allah" diye tesbih çekilir.

Üç aylar boyunca her gün 1100 kere la ilahe illallah, 100 kere de Muhammedürresulullah diye bu tesbihe devam edilir. Üç ayların sonunda ise 90 bin kelime-i tevhid çekilecektir.

1100 defa la ilahe illallah

Haberin Devamı

100 defa Muhammedürresulullah

100 defa ya Allah

111 defa Allahümme salli ala Muhammed