Gazete Vatan Logo

Ramazana 15 gün kala oruç tutulur mu? Ramazanı karşılamak için oruç tutulur mu?

Ramazan ayı Müslümanlar tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayı bu sene 11 Mart günü başlayacak. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur’an ayıdır. Peki, Ramazana 15 gün kala oruç tutulur mu? Ramazanı karşılamak için oruç tutulur mu?

Ramazana 15 gün kala oruç tutulur mu? Ramazanı karşılamak için oruç tutulur mu?

11 Mart 2024 Ramazan ayının ilk orucu tutulacak. Müslümanların oruç ibadetini idrak ettiği mübarek Ramazan ayı beklenirken vatandaşlar Ramazana 15 gün kala oruç tutulur mu? Sorusuna yanıt aramaya başladı.

Ramazana 15 gün kala oruç tutulur mu?

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Receb ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nâfile oruç tuttuğu (Buhârî, Savm, 52 [1969-1970]; Müslim, Sıyâm, 175-179 [1156-1157]) veya tavsiye ettiği bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Savm, 54 [2428]; İbn Mâce, Sıyâm, 43 [1741]). Ancak Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu uygulamasını, Ramazan’ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir. Ramazan’ı karşılamak amacıyla oruç tutmanın dinî bir dayanağı yoktur.

Ramazan ayı girmediği hâlde, Ramazan’ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan’dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur. Dinî ıstılahta bugüne “şek günü” denilir. Ancak Ramazan’ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ramazan’ı bir veya iki gün önce oruçta karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun.” (Müslim, Sıyâm, 21 [1082]; bkz. Buhârî, Savm, 14 [1914]) buyurmuştur.

Haberin Devamı