Gazete Vatan Logo

Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? (2017 Bayram tarihleri)

Ramazan Bayramı yarın başlıyor. Ramazan Bayramı’nın birinci günü 25 Haziran Pazar günü kutlanacak. Bayram 27 Haziran Salı günü sona erecek. Köprü ve otoyollar, bayram boyunca ücretsiz hizmet verecek. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenler için bayram sonrasında da idari izinli sayılmaları kararını aldı.

Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? (2017 Bayram tarihleri)

Ramazan Bayramı için son hazırlıklar yapılıyor. Herkes tarafından büyük bir sevinçle beklenen bayramda, köprü ve otoyolların ücretsiz olacağı bilgisi paylaşıldı. İstanbul ve İzmir’de toplu ulaşım %50 indirimli olacak. Ramazan Bayramı tatili, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi uzun sürmeyecek. 25 Haziran Pazar günü başlayacak bayram tatili 27 Haziran Salı günü sona erecek. Çalışanlar, Çarşamba günü yeniden iş başı yapacaklar. Öğretmenler ise idari izin ile birlikte 9 günlük bayram tatili yapacaklar.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

2017 BAYRAM TARİHLERİ

2017 yılı için belirlenen Ramazan Bayram’ı tatil günleri ve Kurban Bayram’ı tatil günleri;

Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe

Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma

Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar

Haberin Devamı

Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi

MEB’DEN ÖĞRETMENLERE BAYRAM MÜJDESİ!

Ramazan Bayramı öncesi, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler için idari izin kararı aldı. Alınan karar doğrultusunda bayramın ardından 28, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde öğretmenler idari izinli sayılacaklar. Böylece üç günlük idari izin ve hafta sonu tatili ile birlikte öğretmenler, 9 günlük bayram tatili yapacaklar.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÜCRETSİZ! TOPLU TAŞIMADA İNDİRİM!

Ramazan Bayramı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımanın yüzde 50 indirimli olması kararını aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise bayram boyunca ulaşımın ücretsiz olacağı müjdesini verdi. Böylece bayramda ulaşımın daha rahat yapılmasının hedeflendiği belirtildi.

Toplu taşıma dışında, köprü ve otoyollarda bayram süresince ücretsiz olarak hizmet verecek. Konu ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı açıklama yaptı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kamu olarak işletilmekte olan köprü ve otoyollarda 23 Haziran gecesinden itibaren 28 Haziran sabah saat 07.00’a kadar ücretsiz hizmet verileceğini açıkladı. Yapılan açıklama doğrultusunda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile otoyollar Ramazan Bayramı boyunca ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte en çok sorulan sorulardan bir tanesi de bayram namazının nasıl kılındığı sorusudur. Bayram namazları, Müslümanların arasında birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. Bayram namazı vaciptir ve iki rekat olarak cemaatle birlikte bayramın birinci gününde kılınır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda kılınan bayram namazının nasıl kılındığı unutulabilir. Bunun için camide namaza başlanmadan önce hocalar tarafından da cemaate kısaca namazın nasıl kılınacağı hatırlatılır. Bayram namazı şöyle kılınır;

İlk olarak ‘’Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama’’ denilir ve namaza niyet edilir.

Ardından Sübhaneke duası okunur

Haberin Devamı

Sübhanede duası sonrasında eller üç defa tekbir ile kulaklara kaldırılır. Birinci ve ikincisinde eller yana bırakılır. Üçüncüsünde ise göbeğin altına bağlanır. İmam, Fatiha ve bir sure okur. Sonrasında beraberce rükuya eğilir.

Rüku ve secde yapılarak ikinci rekat için ayağa kalkılır ve eller yine bağlanır.

İkinci rekatta, imam tarafından önce Fatiha okunur ardından da bir sure okunur. Sonrasında iki el üç kez tekbir getirilerek kaldırılır. Üçünde de eller yanlara bırakılır. Dördüncü tekbir ile eller kulaklara götürülmeden, rükuya gidilir.

Sonra secde yapılır ve oturulur. Oturuşta imam ve cemaat, Ettehıyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina, Rabbena firli duaları okur. Dualar bittikten sonra önce sağa sonra sola selam verilerek bayram namazı sonlandırılır.

Tekbirler getirilirken herhangi bir karışıklık olmaması ve akılda daha kolay kalması için, ‘’İki salla bir bağla, üç salla bir eğil’’ şeklinde de akılda tutularak namaz kılınışı daha akılda kalıcı olabilir.

Haberin Devamı

FİTRE MİKTARI NE KADAR? FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 16 Türk Lirası olarak belirlendi. Fitre, bayram öncesinde verilmesi gerekir. Fitre vermesi gereken ancak zamanında vermeyen kişiler üzerinden fitre yükümlülüğü kalkmaz. Bu nedenle de fitre vermeyenlerin en kısa zaman içerisinde fitreyi ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırması gereklidir.

Fitre; anneye, babaya, çocuklara, zengin durumda sayılanlara ve gayrimüslim olan kişilere verilmez.

BAYRAM SOFRALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ramazan Bayramı ile birlikte ev ziyaretlerine gidilecek. Bayram için hazırlanan tatlılar ve ikramlar yenilecek. Ramazan ayı boyunca uzun saatler boyunca aç kalan mide, bayramda yorulmamaya çalışılmalıdır. Uzmanlar bu noktada, bayram için az az ve sık sık yemek yenilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar. Bayram sofralarında, uzmanlar tarafından dikkat edilmesi gerektiği vurgulanan noktalar şunlar;

Ramazan ayında azalan su tüketimine karşılık olarak en az 2,5 litre su tüketilmeye çalışılmalı

Ziyaretlerde ikram edilen tatlılar için bir sınır koyulmalı

Yemeklerde pişirme yöntemi olarak kızartma yerine haşlama, fırında ve ızgara tercih edilmeli

Aşırı yağlı yiyeceklerden, ağır hamur tatlılarından ve fazla şekerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine meyve ve kuru meyve yenmeye çalışılmalı

Kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler fazla tüketilmemelidir. Bunların yerine maden suyu ve su içilmeye çalışılmalı

Yemekler iyi çiğnenmeli ve mide yükü hafifletilmeye çalışılmalı

Bayramda çikolata ve tatlının fazla tüketimi reflü ve mide yanmasına neden olabileceği için, bu noktada da dikkat edilmesi gerekli