Gazete Vatan Logo

‘PKK’ya HDP silah bıraktırır’

HDP lideri Demirtaş: “PKK silah bırakma kararı alırsa bu bizi mutlu eder. Demokratik siyaseti güçlendirir”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın yaptığı silah bırakmaya dair çağrıyla ilgili PKK’nın gereğini yapacağını savundu. Batman’da partisinin kongresine katılan Demirtaş, İmralı ile hükümetin ortak açıklamasıyla toplumda barış umutlarının yükseldiğini söyledi.Demirtaş, şöyle devam etti:

‘Güven vermiyor’

“Öcalan, KCK’ya silahları bırakması konusunda kongre çağrısı yapacağı konusunda samimidir. KCK’nın bu çağrının gereğini yapacağından kendi beyanları ve açıklamaları doğrultusunda emin olduğumuzu söylemek istiyorum. Bizim kuşku duyduğumuz kısım AKP’nin kendi üzerine düşen ödevleri yapıp yapmayacağı konusudur. Bu konuda, hükümet bize güven vermiyor. Bunu 13 yıllık AKP geçmişinden ve 2 yıllık barış ve müzakere sürecinden çıkarabiliyoruz.”

‘Çelişkimiz yok’

“Bizim ve heyetimizin yaklaşımında da zerre kadar çelişki yoktur. AKP güven atfeden bir açıklama yapmamıştır, tarafların taahhütlerini açıklamıştır. Özellikle parlamentodaki İç Güvenlik Paketi mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. AKP ilk samimiyet sınavını, testini burada verecek.”

Haberin Devamı

‘İki maymun değil, üç maymun’

İç Güvenlik Paketi’ne direnişlerini artırıcaklarını vurgulayan Demirtaş, “Asla geri adım atmayacağız” dedi. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İki maymunu oynuyorlar” sözlerine de, “İki maymunu oynadığımızı söylüyorlar. Biz bunu hakaret olarak kabul edip, aynen iade ediyoruz. Ayrıca iki maymun değil, üç maymundur. Demek ki yine birini götürmüşsünüz, götürmeye alışmışsınız” diye yanıt verdi.
HDP’nin Türkiye’de başkanlık sistemine geçişe izin vermeyeceklerini işaret eden Demirtaş, şunları söyledi: “PKK kongresini toplayıp silah bırakma kararı alırsa bu bizi mutlu eder. Demokratik siyaseti güçlendirir. Bu kararı elbette destekleriz. Ama şu yarattıkları umudu AKP oya dönüştürürken, buna engel olmayalım istiyorlar. Yüzde 15’le parlamentoya girmemiz halinde, işte o zaman kalıcı barış olur. PKK’ye silah bıraktıracak AKP değil, HDP’dir. Bu, bize kısmet ve nasip olacak. Dağdan indirmeyi biz başaracağız.”

Haberin Devamı