Gazete Vatan Logo

PKK’nın işi

Katliamı devlete yıkma çabasına üst düzey yetkiliden yanıt: Kanlı eylemi PKK içindeki sertlik yanlıları yaptı

Elde edilen istihbarat bilgilerinden yola çıkılarak yapılan değerlendirmeye göre, eylem PKK içindeki sertlik yanlısı fraksiyonun bir provokasyonu...

Eylemin duyulduğu andan itibaren bölgedeki tüm istihbarat ve güvenlik birimleri olayın üzerindeki esrarı çözebilmek için geceli gündüzlü yoğun bir çalışma yürütüyor.

Elde edilen istihbari bilgilerden yola çıkılarak Ankara’da yapılan son değerlendirmeyi şu sözlerle açıklıyor hükümetin etkili bir bakanı:

“Bu saldırıyı PKK içindeki sertlik yanlılarının yaptığı kanaatindeyiz. Bu kanaate, bir kısım çok önemli bilgilerden ve değerlendirmelerden yola çıkarak varıyoruz. DTP’nin geçtiğimiz günlerde bir açıklaması oldu, güya PKK’ya yönelik ’silah bırakma’çağrısı. Aslında o çağrıyı PKK yapıyor, DTP üzerinden. Ama örgüt, kendi içerisinde bir bütünlük arzetmiyor. Onun içerisinde de sertlik yanlıları var. İşte o sertlik yanlıları bu kanlı eylemi yaparak ortamı iyice karıştırmak, örgüt yönetiminin planını işlemez hale getirmek istiyor.”

Ve çok kısa sürede bu olayın tüm boyutlarıyla, failleriyle birlikte aydınlığa kavuşturulabileceği inancı oldukça güçlü Ankara’nın.

DTP üzerinden yapılan silah bırakma çağrısı da “örgütün” çok yönlü olarak sıkışmasının bir sonucu olarak yorumlanıyor. Bu bağlamda bir süreden beri özellikle ABD ve Irak yönetimiyle Kuzey Irak’taki Kürt otoritelerle yapılan açık-gizli görüşmelerin önemine değiniliyor. Konuştuğumuz üst düzey yetkili bu konuda şunları aktarıyor:

DIŞ GÜÇLER PKK’YI SOPA OLARAK KULLANIYOR
“Bazı dış güçler (isim verilmiyor ama kastedilen ABD) PKK terör örgütünü Ortadoğu’da sopa olarak kullanıyor. Suriye’ye karşı, bize karşı, İran’a karşı. Şimdi Türk-ABD ilişkilerindeki son gelişmelerle bir adım atılması lazımdı. Belli ki o taraftan da baskı yapıldı. Bir yandan bizim güvenlik birimlerinin mücadelesi, alınan etkili tedbirler diğer yandan da dış gelişmeler belli ölçüde etkili oldu...”

PKK’yı sıkıştıran, silah bırakma çağrısı yapma noktasına getiren dış güçler acaba hükümete de dönüp, “siz de operasyonları durdurun” telkininde bulundu mu?

“Hayır, böyle şarta bağlı hiçbir işin içinde olmaz Türkiye” diye yanıtlıyor soruyu konuştuğumuz yetkili ve ekliyor: “Dağda silahlı tek terörist kalmayıncaya kadar operasyonlar kesintisiz sürdürülecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bu aşamada ne operasyonların durdurulması ne de ’eve dönüş’benzeri af niteliğinde bir düzenleme de sözkonusu olmaz...”

Haberin Devamı