Gazete Vatan Logo

Piyade ne demek, askerlikte piyade nedir? Piyade ne yapar?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Kasım ayı seçim ve sınıflandırma sonuçları açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı'nın duyurusu sonrasında, askerlik yerleri 27 Ekim 2023 tarihinde e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Sonuçlarını öğrenen adaylar piyade ne demek, sorusunun yanıtını araştırmaya başladı.

Piyade ne demek, askerlikte piyade nedir? Piyade ne yapar?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Askeralma Genel Müdürlüğü'nün tarafından yapılan açıklamaya göre askerlik yerleri 27 Ekim Cuma günü erişime açıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamalarda “Kasım/Aralık 2023 ve Ocak 2024 döneminde silahaltına alınacak yedek subay/astsubay adayları ile erlerin sınıflandırma sonuçları belirlenmiştir. Sonuçları e-Devlet ve askerlik şubelerinden öğrenebilirsiniz." İfadeleri kullanıldı. Peki, Piyade ne demek, askerlikte piyade nedir? Piyade ne yapar?

PİYADE NE DEMEK?

Kara ordusunda temel muharip sınıfında yer alan piyade asker, muharebe şartlarında en ön sınıfta yer alan ve gerektiği zaman düşman ile birebir çarpışan askerlerden ortaya çıkar. Piyadeler, genel olarak timden tabura kadar müstakil kuruluş içinde aktif olarak görev alır. Piyade sınıfı, pek çok arazi harekat şekilleri uygulamasına bağlı olarak farklı teşkilat yapılarına, çok farklı arazi koşullarında düşman ile yakın temasta bulunan askerlerdir.

Bu kapsamda yakın muharebenin asıl sınıfı olarak, piyade, görevleri yönünden piyade birlikleri, havan, hudut, motorlu piyade, komando, mekanize piyade, tanksavar ve hava indirme birlikleri olarak teşkilatlandırılır.

Haberin Devamı

PİYADE ASKER NE YAPAR?

Piyade askeri, ateş ve manevra ile düşmana yaklaşmak, imha etmek ya da ateş, düşmanı esir almak, yakın muharebe ve karşı darbe ile düşmanın taarruzunu durdurmak ve geri püskürtmek ile görevlidir. Bir bölgenin tam anlamı ile ele geçirilebilmesi ve tamamen kontrol altına alınabilmesi, sadece piyade birliklerinin mevcudiyeti ile mümkün olabilir. 

Piyade sınıfı, her türlü arazi ve hava şartlarında kara muharebesini yürütür, düşman hücumunu ateş ile püskürtür, ateş ve manevra yöntemi ile düşmana dikkatli bir şekilde yaklaşarak onu esir alma girişiminde bulunur ya da imha eder, yakın muharebe ve karşı taarruzla düşmanları geri püskürtür. Savunma yaparken düşman taarruzunu, ateş, hücum harekatına katılır, hava indirme ve karşı taarruz yaparak durdurur ve tanklarla birlikte taarruz ve karşı taarruz yeteneğini kullanarak harekata katılır. 

Haberin Devamı