Gazete Vatan Logo

Piston Nedir, Ne İşe Yarar? Piston Çeşitleri Nelerdir?

Piston aynı zamanda itenek olarak ifade edilmektedir. Özellikle bir silindir içerisinde 1000’de de 7 oranında boşluk olacak biçimde yerleştirilmiş olan disk biçimindeki parçadır. Genelde makineler üzerinde silindirden dışarı doğru uzanan piston koluna bağlı biçimde çalışmaktadır. Özellikle de motorlu araçlarda kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürme görevini üstlendiğini söylemek mümkün. Bu düzenek bütün farklı araçlar için vazgeçilmez bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda farklı çeşitleri bulunur ve gücü ile birlikte tasarımına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir

Piston Nedir, Ne İşe Yarar? Piston Çeşitleri Nelerdir?

Piston Nedir?

Kısaca disk biçiminde bir parça olan piston, diğer ifadede itenek olarak bilinmektedir. Genel çerçevede bir silindir içerisinde 1000’de 7 oranında boşluk bırakacak şekilde yerleştirilmiş disk şekline sahip parçadır. Bu parça birden fazla disk parçasından oluşmak suretiyle çalışır.Motor ve pompa ile beraber kompresör içerisinde bulunan bir sistem olduğunu ifade etmek mümkün. Tasarım kalitesi ve yapısı ile beraber teknoloji tasarım kapsamında araçlar içerisinde farklılık gösterebilir. Ancak aracın gücünü arttırmak ve daha sağlıklı bir çalışma gerçekleştirmek amaçlı en önemli araç yapıları içerisinde bulunmaktadır.

Piston Ne İşe Yarar?

Benzinli ya da mazot ile beraber LPG üzerinden çalışan araçlarda, kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürme görevi pistona bağlıdır. Bu dönüşümü sağlayan düzenek olarak öne çıkan piston, araçların hareketiyle birlikte daha fazla güç kazanarak ilerlemesine olanak verir. Disk şeklinde bir parça olmasının yanı sıra yan yana dizilmiş birden fazla yapı üzerinden oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Trenin tekerleklerinde olduğu gibi sırasıyla hareket ederek bir inip bir kalkarlar. Hemen hemen bütün motorlu araçlarda yer alan bir tasarıma sahiptir. Piston ya da yetenek olarak da bilinen bu yapı, silindir şekli üzerinden 1000’de 7 boşluğa sahip bir yapı üzerinden ele alınır.

Piston Çeşitleri Nelerdir?

Tasarımı ve malzemesi ile birlikte kullanılacak araca bağlı olarak birçok değişik piston çeşidi bulunmaktadır. Bu pistonlar aynı zamanda gücü ile birlikte aracı verecek olan katkı üzerinden de farklı biçimlerde tasarım üzerinden ele alınır.

 - Düz etekli

 - Düz diyagonal yarıklı

 - T yarıklı

 - U yarıklı 

 - Oto termik

Bu şekilde yukarıda öne çıkan pistonlar özellikle benzinli yapılarda daha fazla ele alınmaktadır. Tabii aynı zamanda mazot ya da LPG üzerinden de kullanılan piston çeşitleri olduğunu ifade etmek mümkün. Her biri tasarım açısından değişkenlik göstermesiyle beraber çalışma prensibi kapsamında da farklılık yarattığını söylemek gerekir. Özellikle araçların sağlıklı ve güçlü bir şekilde hareket etmesi ve devam edebilmesi için en önemli parçalar arasında gelir.

Haberin Devamı