Gazete Vatan Logo

Patlamanın nedeni taşeron şirket mi?

Zonguldak’taki kazanın ardında taşeron Yapı-Tek firmasının bir ihmali olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na (TTK) ait madende, galeri açma inşaatını sürdüren firmanın, teknik ihmalleri olduğu yönündeki kuşkuları artırdı. Uzmanlar madenlerde özelleştirmenin ve denetimdeki yanlışların iş cinayetlerine yol açtığını vurguluyor.

Madencilikte tecrübesiz

1991 yılında kurulan YAPI-TEK İnşaat’ın havalimanı ve yat limanı inşaatları başta olmak üzere birçok büyük projeye imza attığı öğrenilirken, madencilik konusunda tecrübeli olmadığı ortaya çıktı. Yönetim Kurulu Başkanlığını Günay Köse’nin yaptığı öğrenilen Yapı-TEK firmasının, Karadon’daki galeri açma işinin yanı sıra yapımına devam edilen bir galeri açma işini daha üstlendiği anlaşıldı. Karadon’daki maden ocağı galeri açma işini Türkiye Taş Kömürü Kurumu’ndan 2005 yılında alan firmanın bu iş için 16 §milyon dolar fiyat belirlediği öğrenildi.

Galeri inşaatı gecikti

Galeri açma işi için 4 yıllık inşaat süresi belirlenirken firmanın, inşaatı 2009 yılında bitiremediği ve inşaatın gecikmeli olarak ilerlediği ortaya çıktı. Firmanın inşaatı zamanında bitiremediği için işçilerini gerektiğinden daha hızlı ve güvenliksiz şekilde çalıştırdığı bu nedenle ihmaller oluşmuş olabileceği iddia edildi. Firmanın internet sitesinde Karadon’daki madenle ilgili hazırlanan bölümde, galeri açma işi sırasında çekilmiş görüntüler de yayınlandı.

Gözaltına alınan yok

Madende meydana gelen grizu patlaması sonucu 30 madenci toprak altında kalırken, patlamada ihmalleri olduğu öne sürülen firma yetkililerinin ise polis tarafından gözaltına alınmadığı öğrenildi. Firmanın patlamada ihmalinin bulunup bulunmadığının net olarak kazı tamamlandığında ortaya çıkacağı belirtildi.

YAPI-TEK’İN TAMAMLADIĞI İNŞAATLAR

- Bilecik Yeni Pazar Göleti Sulama

- Karamürsel Kızderbent Göleti Sulama

- Trabzon Yıldızlı 4. Bölge Konut

- Trabzon Yat Limanı

- Bekirpaşa Kalıcı Konutlar Alt Yapı

- Gölcük 2. Kısım Kanalizasyonu

- T.F.F. Haluk Ulusoy Eğitim Merkezi

- Kurtköy Göleti

- 29 Mayıs Hastanesi

- Trabzon Yurtiçi Kargo Aktarma Binası

- Dalaman Hava Limanı Alt Yapı

- Trabzon Hava Limanı İç Hatlar Binası

Devam ettiği inşaatlar

- Karadon YSK Bağlantı Galerisi

- Samsun Tekkeköy Tersane Limanı

- Çamlıca III Hidroelektrik Santrali

- GLİ Ömerler Yer Altı Galeri Açma

- Batman Havalimanı Terminal Binası Yapımı

- Cevher Hidro Elektrik Santrali

- TED Ankara Koleji Spor Kompleksi Yapım İşi.

Haberin Devamı