Gazete Vatan Logo

Partner seçiminizi o özelliğiniz belirliyor! Flört araştırmasında dikkat çeken sonuç

Avustralya ve Britanyalı araştırmacıların yürüttüğü çalışmaya göre flört aşamasındaki birçok bireyin partner seçmesini sağlayan önemli bir özellik var. Bireyler partnerini fiziksel açıdan kendilerine daha çok benzeyen kişilere göre seçiyor.

Partner seçiminizi o özelliğiniz belirliyor! Flört araştırmasında dikkat çeken sonuç

Queensland ve Stirling üniversitelerinde yürütülen araştırma benzer yüzlere sahip kişilerin flört aşamasında birbirlerini daha çekici bulma eğilimi sergilediklerini ortaya koydu. İnsanlar bu kişileri "nazik ve anlayışlı" diye değerlendiriyor. Buna göre olası partnerleriyle yeni tanışan bireyler, fiziksel açıdan ve özellikle yüz özellikleri bakımından kendilerine daha çok benzeyen kişilere ilgi duyuyor.

Independent Türkçe‘nin aktardığına göre  önceden tanışmayan 682 katılımcının birbiriyle üçer dakika etkileşim kurması sağlandı. Araştırmacılar bu şekilde kişilerin gündelik hayatlarında yaşadığı yüzde yüze hızlı flört deneyimini canlandırmaya çalıştı.

Bu kısa etkileşimlerin ardından katılımcılar, birbirlerinin yüzlerini çekici bulup bulmadıklarına ve tanıştıkları kişileri "nazik ve anlayışlı" diye değerlendirip değerlendirmediklerine dair soruları yanıtladı.

Ayrıca daha sonra cevapların ayrıntılı değerlendirilebilmesi için katılımcıların tek tek fotoğrafları çekildi.

Queensland Üniversitesi'nde görev alan ve çalışmaya liderlik eden Amy Zhao, "Katılımcıların, geometrik açıdan ortalama yüzlere sahip olan kişileri ve kendi yüzlerine daha çok benzeyen yüzleri çekici bulduklarını gördük" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

IFL Science'a konuşan Zhao, "Katılımcılar ayrıca aynı etnik kökene sahip kişilerden daha yüksek puanlar aldılar" diye ekledi:

Aynı kökenden insanlar birbirlerinin yüzlerini daha çekici buldu.

Öte yandan benzer yüz özelliklerine sahip kişilerin, etnik kökene bakılmaksızın birbirlerini daha nazik bulduğu da tespit edildi.

Hakemli bilimsel dergi  Evolution and Human Behavior'da yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Dr. Anthony Lee ise "Başkalarıyla anlamlı ilişkiler kurmak temel bir insani güdüdür" dedi ve ekledi:

Çekim mekanizmasını anlamak, romantik ve cinsel ilişkileri kolaylaştırmaya veya sürdürmeye yardımcı olabilir.