Gazete Vatan Logo

‘Parlamenter sistem fetiş haline gelmiş’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamenter sistemin gökten zembille inmediğini söyledi ve mevcut başkanlık sistemlerinden yararlanarak Türk tipi başkanlık sistemi oluşturulabileceğini savundu

‘Parlamenter sistem fetiş haline gelmiş’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de yine bir grup muhtarı ağırladı. Terörle mücadele ve yeni anayasa konusunda mesajlar veren Erdoğan, özetle şunları söyledi:

‘Dayatılan ön şartlar...’

“Türkiye, artık darbe dönemlerinin dışında, siyasetin imkanlarıyla, yeni anayasasını yapabilme iradesini ortaya koymalıdır. Darbe anayasaları ile yönetilen ülke utancından artık kurtulmalıyız. Daha ‘Bismillah’ demeden dayatılan ön şartlar, Türkiye’nin yaşadığı değişimi kucaklayacak, önünü açacak bir anayasanın inşasını zorlaştırıyor. Referansımız mevcut anayasa ise niçin yeni anayasa peşinde koşuyoruz.”

‘İhtiyaçlarımıza göre’

“Başkanlık sistemiyle yönetilen pek çok ülke hem demokrasi bakımından hem kalkınma bakımından, bölgesindeki ülkelerin fersah fersah önüne geçebiliyor. Demek ki burada asıl mesele, ülkenin hedefleriyle yönetim biçimi arasındaki ilişkiyi doğru kurabilmektir. İşte Türkiye’nin de kendi yönetim sistemini kendi ihtiyaçlarına göre belirlemeye ihtiyacı vardır. Ben ‘Türk biçimi veya Türkiye biçimi bir Başkanlık sistemi’ dedim, başladılar saldırmaya... Ya bunlar kendi ülkelerinin markasını da istemiyorlar. Mecbur muyuz illa Amerikan sistemi, Fransız sistemi veya şu sistemi bu sistemi söylemeye... Biz hepsinden alırız. Adeta bir arı gibi ondan da ondan da hepsinden toplarız. Balımızı yapar, milletimize sunarız. Parlamenter sistem gökten zembille inmemiştir. Bu sistem, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarındaki ihtiyacın çok daha gerisinde, Fransız sistemi örnek alınarak karşılanmasının ürünüdür. Daha sonraki yıllarda örnek aldığımız Fransa yarı başkanlığa geçerken biz parlamenter sistemi ‘fetiş’ haline getiren bir anlayışa saplanıp kalmışız. Başkanlık sisteminin en ideal yönetim sistemi olduğunu kimse zaten söyleyemiyor. Ben sadece Başkanlık sisteminin, Türkiye’nin ihtiyaçlarını bugünden daha iyi karşılayacağını ifade ediyorum.”

Haberin Devamı

‘Hitler’ tepkisi

“Hitler örneğini vermiştim. Şahsıma hücüm etmeye başladılar. Almanya parlamenter sistemle yönetiliyordu ama Hitler ülkenin başına musallat oldu, bunu söyledim. Ülkemizdeki parlamenter sisteminin işleyişinden memnun olan var mı? Devamlı darbe üstüne darbe getiriyor.”

Haberin Devamı

HDP’lilere karşı Meclis’e çağrı!

“Tercihini siyasetin imkanlarından yana değil, terörden, terör örgütünün eylemlerinden yana koyanlar, bunun hesabını hukuk önünde vermelidir. Terör örgütünün diğer mensupları için hukuk neyi emrediyorsa bu kişiler için de aynı yöntemler işletilmelidir. Milletvekili dokunulmazlığı terör örgütüne perde olmak için değil, Meclis’te millete daha iyi hizmet vermek için getirilmiş bir imtiyazdır. Bu imtiyazın istismarına artık parlamentomuz izin vermemelidir. Terör örgütü mensubu gibi hareket eden milletvekilleri konusunda Meclis’in ve yargının harekete geçmesi şarttır diye düşünüyorum. Aynı şekilde belediye başkanları konusunda da İçişleri Bakanlığı ve yargının harekete geçmesi gerekiyor ve geçtiklerini de biliyorum.