Gazete Vatan Logo

ÖSYM’den 6 gün rekoru

ÖSYM’den 6 gün rekoru

ÖSYM, 2014 YGS sonuçlarını sürpriz bir şekilde sınavdan 6 gün sonra açıklayarak yeni bir rekora imza attı. Sıfır çeken aday sayısı, illerin başarısı gibi birçok veri ise bu yıl açıklanmadı.

ÖSYM, YGS 2014 sonuçlarını dün saat 16.20’de açıkladı. Yeni alınan ve geliştirilen optik okuyucular sayesinde sınavdan 6 gün sonra sınav açıklamayı başaran ÖSYM’nin bundan sonra birçok sınavı kısa sürede açıklayacağı ifade edildi. Geçen yıl sınav sonuçlarını 8. günde açıklayan ÖSYM, sınav sorularını açıklamamasının ardından dün de sınav sonuçlarındaki verilere sansür uyguladı. Sıfır çeken aday sayısı, illerin başarısı gibi birçok veri bu yıl açıklanmadı. ÖSYM’nin sınırlı sayıda açıkladığı bazı veriler ise şöyle:



- 57 BİN KİŞİ GİRMEDİ: Sınava 2 milyon 86 bin 115 kişi başvurdu. Bu adaylardan 78 bini sınavsız geçişe başvurdu. 1 milyon 950 bin 163 adaydan 57 bin 525’i sınava girmedi. 426 adayın sınavı ise geçersiz sayıldı.

- KIZLAR YİNE BAŞARILI: Kız adayların geçmiş yıllarda olduğu gibi erkeklere göre daha başarılı olduğu görüldü. Erkeklerin yüzde 69’u, kızların yüzde 77’si LYS’ye girme hakkını kazandı.

- BAŞARILAR DÜŞÜYOR: Sınav sonucunda puanı hesaplanan adayın testlere göre başarı durumuna bakıldığında özellikle fen testindeki net ortalamasının düşük olduğu görüldü. 40 sorunun yöneltildiği fen testinde adayların net ortalaması son 3 yılda kademeli olarak düşmeye devam etti. 2011’de 4.1 olan test ortalaması 2012 yılında 3.56 olurken bu yıl bu oran geçen yıl olduğu gibi yine 3.5 oldu. Adaylar, matematik testinde 6.1 (geçen yıl 7.4), sosyal bilimler 11.2 (geçen yıl 12.1) net ortalaması yakalayabildi. Türkçe testinde geçen yıl 16.8 olan net ortalaması bu yıl 18.7 olarak gerçekleşti. Son sınıfta okuyan öğrenciler ise Türkçe’de 19, Sosyal Bilimler’de 10.9, Matematik’te 6.5, Fen Bilimleri’nde 4.5 net ortalama yakaladı.



- GENEL BAŞARI ARTTI: 16 net yapılınca alınan 140 puan barajını sınava girenlerin yüzde 92’si geçerken geçen yıl bu oran yüzde 89’du. 180 puanı ise yüzde 74’ü geçti. Geçen yıl bu oran da yüzde 70’te kalmıştı.

- SORU İPTALİ YOK: Her yıl yaşanan 1-2 soru iptaline karşın bu yıl herhangi bir soru iptali yaşanmadı. Sınav sorularından açıklanan yüzde 20’sinde de bir sorunun yanlış olduğu iddia edilmişti. Ancak ÖSYM soru iptal etmeyerek “yanlış soru” söylentilerine katılmadığını ortaya koydu.

‘Sorular sızdı’ iddiası

Twitter’da “DLMKHACK” adresinde sınav soruları olduğu iddia edilen bazı soruların fotoğrafına yer verildi. ÖSYM’nin sorular açıklanmayacak iddialarına karşı twitter hesabından “Efkan Ala’nın oğlu Alper Ala bu soruları arkadaşlarıyla paylaştı. Mailimize gelen bu görüntüler Efgan Ala’nın oğlu Alper Ala tarafından arkadaşlarıyla paylaşılan YGS soru ve cevaplarıdır” iddiasında bulunuldu. Öte yandan adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. 180 ve üzerinde puan alanlar LYS’ye girebilecek. LYS başvuruları 21-30 Nisan tarihlerinde yapılacak. LYS için ayrı bir kılavuzda yayınlanmayacak. Adaylar “https://sonuc.osym.gov.tr/BelgeKontrol.aspx” adresinden sonuçlarını öğrendikleri sayfadan alacakları şifreyle cevap anahtarını görebilecek.

Haberin Devamı