Gazete Vatan Logo

ÖSS'de kritik düzenleme

Katsayı sistemi yine değişiyor. İşte gelişmeler

YÖK, öğrencilerin ÖSS sınavında yaşadığı büyük başarasızlığın ardından çözümü katsayı değişikliğinde buldu. YÖK Başkanı katsayı sisteminde değişiklik yapacaklarını açıkladı. Böylece imam hatipler dahil meslek lisesi öğrencileri kendi bölümleri dışında tercih yaptıklarında puanları düşmeyecek.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, önümüzde yıldan itibaren uygulanacak üniversiteye giriş sistemiyle ilgili 21 Temmuz’da yapacakları toplantıda önemli kararlar alacaklarını açıkladı. CNNTürk’ün sorularını yanıtlayan Özcan, YÖK Genel Kurulu’nun yeni sistemin ayrıntılarını görüşmek üzere 21 Temmuz’da toplanacağını söyledi.

Kat sayının sınava etkisinin en aza indirilecek noktaya çekileceğini belirten Özcan, kaldırılma noktasına kadar geri çekileceğini kaydetti. İmam hatipler dahil, meslek liseliler kendi bölümlerinin dışında bir bölümü tercih ettiklerinde puanları daha düşük bir katsayıyla çarpılıyordu. Yeni sistemle birlikte öğrencinin puanında bölümü nedeniyle düşme olmayacak. YÖK Başkanı, son sınavda 30 bin öğrencinin hiçbir soruya cevap verememesini ise ortaöğretimdeki zaafiyete bağladı:

LİSEDEN İYİ GELMİYOR: Bu beklenmedik bir olay değil. Geçen yıl 23 bin civarında aday sıfır aldı, önceki yıl ise sıfır puan alanların sayısı 47 bindi. Bunun pek çok nedeni olabilir. Birincisi, öğrenci yeteri kadar sınavlara hazırlanmamıştır, liseden iyi gelmiyordur. Veya imtihana girdiğinde birkaç soruya bakar, soruların çok zor olduğunu anlar ve hiçbirine cevap vermemeye karar verir. Böyle bir psikolojik neden de olabilir. Ama her ne nedenle olursa olsun 30 bin kişi çok büyük bir rakam. ÖSS’ye giren 1 milyon 300 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin soruya cevap vermemesi gerçekten ortaöğretimde bir zafiyetin olduğunun işaretidir. İnşallah bundan sonra takip edilecek politikalarda bu rakamın azaltılması yoluna gidilebilir.

ASLINDA SIFIR DEĞİL: Testlerde hepsine değil de belli bölümlere cevap vermeme gibi bir alışkanlık pek çok öğrencimizde var. Mesela sosyal bilimlere gidecek öğrenci fen bilimlerini cevaplamıyor veya fen bilimlerine gidecek öğrenci sosyal bilimleri cevaplamıyor. Aslında tamamından ’sıfır’ almış gibi bir durum yok ortada sadece çok az soruya cevap verdikleri için toplamda bir puanı hesaplanamayanlar da o kategoriye giriyor. Mesela siz koskoca testte 5 soruya cevap verdiyseniz sizin puanınız ’sıfır’ gibi görünüyor. Ama her halükarda ortaöğretimimiz için iyi bir haber değil.

SINAV DENGE BOZUYOR: Çok ciddi değişiklikler yapılması gerekiyor. Belki ortaöğretimde böyle bir neticenin ortaya çıkmasının sebebi üniversite sınavlarıdır. Üniversite sınavları yüzünden ortaöğretimdeki dengeler bozulmuş olabilir. Belki biz üniversiteye girişi daha rasyonel bir hale getirirsek ortaöğretim kendiliğinden düzelecektir. İnsanlar son yıllarını dershanelerde değil de lisede derslerini görerek geçireceklerdir. Belki daha çok şey öğreneceklerdir. Yani üniversite sınavından başlayıp geriye doğru gitmek lazım. Öğretmenlerin kalitelerine dikkat etmek lazım, belki müfredatı biraz gözden geçirmek lazım. Alınacak ciddi tedbirler olabilir.

CHP: Bu devletin ayıbıdır

ANKARA - CHP’li Ensar Öğüt, ÖSS’de 30 bin öğrencinin sıfır puan almasından utandığını ifade ederek, “Bu, devletin ayıbıdır” dedi. Öğüt, “sınavda sonuncu olan bölgeler adına”, beraberinde Ardahan’dan gelen dernek temsilcileriyle, yakalarına siyah kurdele takarak TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Bu yılki ÖSS’de 794 bin 400 öğrencinin fen testinin kapağını açmadığını, 251 bin öğrencinin matematik sorusunu cevaplamadığını, 30 bin öğrencinin ise sıfır puan aldığını anımsatan Öğüt, bunu, “AKP’nin ve Milli Eğitim Bakanlığının utanç tablosu” olarak nitelendirdi.

Doğu ve Güneydoğu’da çoğu okulun halen tezekle ısındığını ifade eden Öğüt, “Kaloriferle ısınan çocuk ile tezekle ısınan çocuk bir olur mu?” diye sordu. Öğüt, branş ve uzman öğretmen yerine, vekil öğretmen ataması yapılmasını eleştirerek, Ardahan’ın Bağdeşen Köyü’nde bir veterinerin, ücretli vekil öğretmen olarak İngilizce dersi verdiğini söyledi.

Doğu ve Güneydoğunun kalkınması için eğitimin şart olduğunu dile getiren Öğüt, “Zenginin çocukları okuyor, fakirin çocuğu maalesef anarşist, terörist oluyor. Doğuda terörist yoktur. İnsanları cahil bırakarak, terörü devlet yaratıyor. İnsanlar eğitimli olsa, hiçkimse terörün ağına düşmez, terörist olmaz” diye konuştu.

Zorluklarla gelen başarı

Son ÖSS’de yaşanan hayal kırıklıklarının yanı sıra başarı öyküleri de yer alıyor. Gümüşhane’de zor koşullar altında eğitim gören ve ÖSS SÖZ-2’de ek puanla birlikte Türkiye 14’üncüsü olan Münir İpek de bu gençlerden biri.

Gümüşhane Mareşal Çakmak Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Münir İpek, 11 kişilik ailenin son çocuğu. İpek’in yaşadığı Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Daldere Kardeşler köyü 1995’te terör nedeniyle boşaltıldı. Ailesiyle Van’a yerleşen ve burada ilköğretim 3. sınıfa kadar okuyabilen Murat İpek zorlu hikayesini şöyle anlattı:

“Maddi imkansızlıklar nedeniyle öğrenimime 3. sınıftan sonra Gevaş Güzel Konak Yatılı Bölge İlköğretim Okulunda devam ettim. Okulumu burada birincilikle bitirdim. OKS’de Van’da 360’ıncı oldum. Tercihlerim sonucu Gümüşhane Mareşal Çakmak Anadolu Öğretmen Lisesine yerleştim. Gümüşhane geneli bölüm birinciliği ile okulumu bitirerek ÖSS’ye girdim. SÖZ-2’de Türkiye 58’incisi, ek puanla Türkiye 14’üncüsü olmayı başardım. Çok mutluyum.” Aldığı puanla halkla ilişkiler bölümünü tercih edeceğini belirten İpek, Özel bir üniversiteden teklif gelirse değerlendireceğini söyledi.

Haberin Devamı