Gazete Vatan Logo

ÖSO gitti PYD geldi!

Sınırın öte yanındaki bayrak savaşları devam ediyor

ÖSO gitti PYD geldi!

Rasulayn’da kontrolü ele alan PKK’nın bu ülkedeki kolu PYD, Türkiye sınırına 100 metre uzaklıktaki binada asılı olan Özgür Suriye Ordusu bayrağını indirerek, yerine kendi bayrağını astı.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nin karşısında bulunan ve şiddetli çatışmaların ardından geçen yıl kasım ayında Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolüne geçen Rasulayn’da, geçen salı günü PYD ile El-Nusra cephesi arasında çatışma çıktı. Şiddetli çatışmaların ardından Rasulayn’ın kontrolü çarşamba günü akşam saatlerinde PYD’nin eline geçti.

ÖSO gitti PYD geldi

Silahlar susmuyor

Rasulayn’da kontrolün PYD’ye geçmesinin ardından azalan çatışmalar, ilçe merkezine birkaç kilometre uzağındaki Tel Halaf bölgesinde yoğunlaştı. Çatışmaların devam etmesi Ceylanpınar’da tedirginliği daha da artırdı. Suriye tarafından ateşlenen silahlardan çıkan mermilerin sınırı aşması üzerine belediye hoparlörleri ve zırhlı araçlardan vatandaşlara dışarı çıkmamaları yönünde uyarı anonsları yapıldı. Şiddetin azalmasına rağmen dün gece ve bu sabah aralıklarla silah sesi duyulmaya devam ediyor.

ÖSO gitti PYD geldi

100 metre uzakta

Çatışmaların halen sürdüğü Rasulayn’da, Ceylanpınar sınırına 100 metre uzaklıktaki 9 katlı makarna fabrikasının çatısındaki Özgür Suriye Ordusu bayrağı, bu sabaha karşı indirildi ve yerine PYD bayrağı asıldı. Sınır hattından net olarak görülen PYD bayrağı, Rasulayn’da kontrolü tamamen PKK’nın Suriye’deki uzantısı örgütün eline geçirdiği olarak yorumlandı.


Önlemler artırıldı

Çatışmaların Rasulayn’ın iç kesimlerinde yer yer sürmesi nedeniyle Ceylanpınar’da güvenlik önlemleri artırıldı. Güvenlik güçlerinin zırhlı araçlar ile sınır hattında sürekli devriye dolaştığı görülürken, askeri yetkililerin de sık sık gelişmeleri Ceylanpınar’da takip ettiği bildirildi. İlçe merkezinde de polislerin güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdığı bildirildi.

Kayseri’den sınıra sevkiyat

SURİYE sınırındaki çatışmaların yoğunlaşması ve Haseki kentine bağlı Rasulayn İlçesi’nde kontrolün PKK’nın bu ülkedeki kolu olan PYD’nin eline geçmesi üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri bölgeye askeri malzeme sevkiyatı başlattı. Kayseri’den de onlarca araçlık askeri malzeme gönderildi. Kayseri Garı’ndan yüklenen askeri malzemeler, demiryoluyla Suriye sınırında birliklere ulaştırılacağı belirtildi.

Kimse bizi tehdit olarak görmesin

PYD yetkililerinden Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi Dr. Nasır Hacı Mansur, Rasulayn’da ÖSO içindeki aşırı dinci militanların kasabadan temizlendiğini söyledi. Mansur, şiddetli çatışmalarda 2 kayıp verdiklerini, karşı taraftan 11 cenazenin ellerinde olduğunu anlattı. Mansur, Türkiye’nin kendilerine yönelik tutum değişikliğinde olduğunu da öne sürdü: “Şimdiki tutumları eskisi gibi değil. YPG (PYD’nin silahlı kolu) Türkiye’yi tehdit edecek güç değildir. Türkiye karışırsa, bize saldırırsa direniriz. Bize saldırmazsa kardeşçe yaklaşıyoruz. Kimse bizi tehdit olarak görmesin.”

AK Parti El Nusra’yı destekliyor

Kandil’den Suriye’deki olaylarla ilgili açıklama geldi. Bir süre önce Cemil Bayık ve Bese Hozat’ın getirildiği “KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı” adına yapılan açıklamada, “AKP hükümeti Rojava’da (Kuzey Suriye) Cebhet-Ül Nüsra başta olmak üzere bir çok çeteci, katil grupları desteklemeye, Kürt bölgesinde barış ve istikrar ortamını bozmaya çalışıyor. AKP’yi El Kaideci gruplarla ilişkisini kesmeye ve çeteci gruplardan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz” dendi.

Haberin Devamı