Gazete Vatan Logo

‘Oruç, Allah’a borcumuzun şükrüdür’

Çağrıcı, “Oruç, Müslümanlar arası sosyal ilişkiyi arttırır” dedi

İSTANBUL MÜFTÜSÜ MUSTAFA ÇAĞRICI:

‘Oruç, Allah’a borcumuzun şükrüdür’

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, “Oruç, Müslümanlar arası sosyal ilişkiyi arttırır” dedi

İSTANBUL Müftüsü Prof.Mustafa Çağrıcı, megakentin 3 bin 94 camisinden sorumlu en etkin din adamı... Akademik çalışmaları ve din alanındaki uzlaşmacı tavrıyla hemen her kesimin takdirini toplamayı başarmış bir isim. ABD Başkanı Obama ve Vatikan Lideri Papa’yı Sultanahmet Cami’nde ağırlayıp İslam hakkında bilgiler veren Çağrıcı, yurtdışında da önemli bir üne sahip .Çağrıcı, Ramazan’a dair VATAN’a şunları söyledi:

ORUCUN ANLAMI

“Allah’ın kullarına getirdiği her ibadetin yüce anlamları vardır. Oruç, Allah’ın koyduğu ölçüler içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiyi sınırlandırdığımız, ruhani bir arınma. Oruç tutmak Allah’a olan can borcumuzun şükrüdür.”

KOMŞUMUZDAN HABERİMİZ YOK

“Televizyonda dünyanın en uzak yerlerindeki olaylardan anında haberimiz olurken, ne yazık ki, alt katta oturan komşumuzun farkında bile değiliz. İbadetler sosyal ilişkileri canlı tutar. Oruç, bu yönüyle Müslümanlar arasında sosyal ilişkileri de geliştirir.”

CAMİ’DE RÜTBE, STATÜ OLMAZ

“Her Cuma günü Türkiye’deki milyonlarca insan camilerde buluşuyor. Aralarında en ufak bir fark olmaksızın, omuz-omuza, diz-dize birliktelik içinde.. Rütbe yok, sınıf yok, statü farkı yok... Acaba namazın dinimizdeki önemini yeterince kavradık mı? Allah’ın yarattığı her insan eşittir.”

DEMOKRASİ ÖVGÜSÜ

“Günümüz dünyasında farklı İslam algılamaları var. Müslümanlığı şiddete, kana, teröre götüren birtakım grupların varlığı hepimizi rahatsız etmekte. Bazı ülkelerde aynı mezhepten olanlar bile birbirlerinin camilerini bombalayıp, kafir ilan ediyor. Bugün Türkiye’de, demokrasi ve özgürlükler sayesinde farklı düşünceler çatışmadan, barış içinde varlığını sürdürmektedir.”

ZEKATI ES GEÇMEYİN

“Diğer dinlerde paylaşmak erdem olarak yer alırken bizim dinimiz bu konuyu ödev sayıyor. Paylaşmak Müslümanlar için ödevdir. İman edenler, servetlerinin yüzde iki buçuğunu fakirlere zekat olarak vermek zorundadır.”

FAKİRLERİN SOFRASINA

“Dinimiz, ‘zengin fakiri doyursun’ diyor. İftarlar, sen, ben, bizim oğlan sofralarına dönüşmemeli.”

DİŞ KİRASI

“Eskiden iftar davetinde bulunan çağırdığı insanların tabağının altına diş kirası adı verdiği bir para koyarmış. Bu geleneği sürdereceğiz. İftara davet ettiklerimizin tabağının altına alışveriş kartı koyacağız.”


Fetva Hattı’na 50 bin soru geliyor!

FETVA HATTI: “Fetva bürosu iki kadın, iki erkek görevli ile hergün vatandaşların dini konulardaki sorularına telefon ve maille cevap veriyor. Yıllık ortalama 50 binin üzerinde soruyu cevaplıyoruz. En çok namaz, oruç ve zekat konuları soruluyor. Aile sorunlarını anlatan çok sayıda telefon alıyoruz. Halkımız, din adamlarını aile sırlarını açabildiği, dert ortağı olarak görüyor. Bizden çözüm ve teselli bekliyor. Güven çok önemli. Her din adamı bu sorumluluğun bilincinde olmalıdır.”

HER KAPIYA GİDERİZ

“Türkiye’de ilk kez her imam kendi camisinin vaizi olsun diye bir parolamız oldu. Mahalledeki sorunlarını en iyi bilen kişi imamlar. Cezaevlerinde bile hizmet veriyoruz. Bir imam arkadaşımız görev yaptığı ceza evindeki mahkumlarla cami cemaati arasında kardeşlik bağı kurmuş. İhtiyaç sahibi mahkumların temel ihtiyaçları cami cemaati tarafından karşılanıyor.”

Haberin Devamı