Gazete Vatan Logo

Organ taciri doktora hastanede suçüstü

Organ kaçakçılığı suçundan 4 kez gözaltına alınan Dr. Yusuf Sönmez, dün de Kadıköy'deki kliniğinde kaçak organ nakli yaparken yakalandı. Ancak böbreğini aldığı ve naklettiği hastaların durumları ağırlaşınca emniyete götürülemedi. Savcının talimatıyla klinikte göz hapsine alındı

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, uluslararası organ kaçakçılığı şebekesinin Türkiye ayağı olduğu öne sürülen Dr. Yusuf Sönmez'in ortağı olduğu Kadıköy'deki Sönmez Hospital'da yasadışı organ nakilleri yaptığını saptadı. Dr. Sönmez'in zengin İsrailli hastalara, maddi durumu kötü olan Türk, Moldovalı ya da Bulgarlar'dan aldığı böbrekleri naklettiği belirlendi. Polis ekipleri dün Sönmez Hospital'a baskın düzenledi. Baskında hastanede birçok hastaya kaçak organ nakli yapıldığı belirlendi.
1997'den bu yana 4 kez aynı suçlamayla yakalanan Yusuf Sönmez 5'inci kez gözaltına alındı. Ancak böbreği alınan bir kişiyle nakil yapılan bir hastanın durumunun ağır olduğu anlaşılınca Sönmez, savcılığın talimatı doğrultusunda Mali Şube'ye götürülmeyip hastaların bakımını yapması için hastanede göz hapsine alındı.

'BANA DR FRANKENSTEIN' DEYİN
Dr. Sönmez daha önce yaptığı açıklamalarda "Bana Dr. Frankenstein diyebilirsiniz. Ben doktorum ve görevimi yapıyorum. Böbreğin nasıl verildiği beni ilgilendirmez. Benim için önemli olan mesleki başarıdır. Şayet suçlu bulunsaydım serbest kalmazdım" demişti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı bir raporda da, Sönmez'in adı yer almıştı. Raporda, her yıl 150 İsrailli'nin Türkiye'de böbrek nakli yaptırdığı belirtilirken, 2 bin 800-3 bin dolara alınan organların, çiftinin 160.000 dolara satıldığı bildiriliyordu.

Haberin Devamı