Gazete Vatan Logo

Okul boykotuna biber gazı

Birleşik Haziran Hareketi dün laik eğitim için ülke genelinde ‘uyarı boykotu’ yaptı. Başta İzmir olmak üzere birçok ilde boykota polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Birleşik Haziran Hareketi’nin öncülüğünde yapılan okul boykotunda dün ortalık savaş alanına döndü. Türkiye çapında zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesi gerekçesiyle yapılan ‘uyarı boykotu’nda tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde bazı öğrenciler okula gitmedi. Başta İzmir olmak üzere birçok şehirde polis, gösterilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti, çok sayıda eylemci gözaltına alındı.
Helikopter havadan izledi
Eylemin en olaylı geçtiği İzmir’de, Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında bir günlük eğitim boykotuna katılan KESK’e bağlı sendikalar, sol partiler ve bazı Alevi dernekleri, bayrak ve pankartlarıyla Basmane Meydanı’nda toplandı. Polis helikopterinin sürekli havadan izlediği kalabalık grup buradan Konak Meydanı’na yürümek istedi. Grubun etrafını TOMA ve Çevik Kuvvet otobüsleriyle saran polis ise yürüyüşe izin vermedi. TOMA araçları, Çevik Kuvvet otobüsleri Basmane Meydanı’na gelen tüm yolları kesti. Fuar Basmane kapısı önünde toplanan göstericiler, sloganlar atarak Konak Meydanı’na yürüyeceklerini, burada açıklama yaptıktan sonra Dağılacaklarını belirtti.
Polis müdüründen anons
İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir şube müdürü, anons yaparak, yürüyüşe
izin vermeyeceklerini, bulundukları yerde basın açıklaması yapıp dağılmalarını bildirdi. Eylemciler ise yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis eylemcilerin üzerine TOMA’lardan gazlı su sıkarak müdahale etti. Eylemcileri kovalayan çevik kuvvet polisleri de copla müdahale ettikleri çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Rastgele sıktı
Eğitim Sen üyeleri de Elazığ ve Batman’da okulları boykot eylemi yaparak yürüyüş düzenledi. Elazığ’da, valilik kararıyla, toplantı ve gösterilere yasaklanan PTT Meydanı’na yürümek isteyen grup üyelerine polis biber gazıyla müdahale etti.
VALİLİK YASAKLAMIŞTI
‘Gezi’yi yeniden canlandıracaklar’
İzmir Valiliği boykotu genelgeyle yasakladı. Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu’nun 6 Şubat’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda; Birleşik Haziran Hareketi’nin 13 Şubat’ta yaptığı ’okul boykotu’ çağrısına uyup eyleme katılacak milli eğitim personeli ve öğrenciler hakkında disiplin işlemi yapılması istenmişti. Harputlu’nun gönderdiği yazıda, Birleşik Haziran Hareketi isimli yapılanmanın izleyeceği yol ile mücadele yönteminin Cumhurbaşkanı, Başbakan ile Ak Parti politikalarının karşıtı olduğu dile getirilerek, “Boykotlarda Gezi Parkı eylemlerini yeniden canlandırmak ve genel seçimler öncesi karmaşa yaşanmasına sebebiyet verilmek istendiği” öne sürülmüştü.

Haberin Devamı