Gazete Vatan Logo

O karar tebliğ edilseydi Elif ve Miray yaşayacaktı

Maltepe’de 2 çocuğunu öldürüp intihar eden baba Ali Yardım hakkında iki kez ‘zorlama hapis’ verildiği öğrenildi. Kararın kendisine tebliğ edilememesi nedeniyle cani babanın tutuklanmadığı ortaya çıktı

O karar tebliğ edilseydi  Elif ve Miray yaşayacaktı

İstanbul Maltepe’de 5 gün önce çocukları 4 yaşındaki Elif Mina ve 2 yaşındaki Miray Hira’yı pompalı tüfekle vurduktan sonra intihar eden baba Ali Yardım hakkındaki detaylar ortaya çıktı. Korkunç olayın gerçekleşmesine yol açan ihmal şöyle gelişti:

Anne Dilek Yardım’ı boşanma aşamasında olduğu eşi Ali Yardım, 3 Eylül 2017 tarihinde “Sen ya benimsin, ya da kara toprağın, seni de vururum kendimi de yaşatmam” diyerek tehdit etti. Bunun üzerine Dilek Yardım, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Suçları Savcılığı’na ‘koruyucu tedbir kararı’ talepli şikayette bulundu.

‘Koruma kararı’

Savcılık bu talebi yerinde görerek Ali Yardım hakkında mahkemeden ‘zorlama hapis’ talep etti. Talebi değerlendiren Anadolu 17. Aile Mahkemesi, 11 Eylül 2017 tarihinde 3 ay süreyle Dilek Yardım lehine koruma kararı verdi. Koruma kararında Ali Yardım’ın Dilek Yardım’a karşı hakaret, aşağılama, küçük düşürücü söz ve davranışlarda bulunmamasına, bulunduğu konuta ve iş yerine yaklaşmamasına ve iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi hususları yer aldı. Karar Ali Yardım’a 19 Eylül 2017 tarihinde tebliğ edildi. Ancak Ali Yardım, tedbir kararından 4 gün sonra elindeki bıçağı Dilek Yardım’ın boğazına dayayarak “Ya bana evet dersin ya da seni öldürürüm” şeklinde tehdit etti.

Haberin Devamı

Yine tehdit

Bunun üzerine Dilek Yardım bu durumu savcılığa bildirdi. Savcılığın talebi üzerine İstanbul Anadolu 17.Aile Mahkemesi olayın vehameti, tanık ve mağdur beyanı, doktor raporu ve olayda silah olarak değerlendirilen bıçağın kullanılmış olmasını göz önünde bulundurarak, Ali Yardım’a bu kez ‘7 günlük zorlama hapis cezası’ verdi.

Zorlama hapis

Tebliğ gerçekleşmeden, sanık eşine şiddet uygulayarak ikinci kez kararı ihlal etti. Bu durum polis tutanaklarıyla tespit edildi. İstanbul Anadolu 17.Aile Mahkemesi 4 Aralık 2017 tarihinde kararın ikinci kez ihlal ettiğini belirterek Ali Yardım’a bu kez ‘15 gün süreyle zorlama hapis cezası’ verdi. Ancak Ali Yardım kararın tebliğ edilememesi nedeniyle hapis cezasını yatmadı. Görmek için aldiki küçük kızını da bu süreçte öldürdü.

Haberin Devamı

Tebliği evine ya da muhtara bıraksalardı cezaevindeydi
Kadın Hakları Savunucusu Avukat Tuğba Torun, “Zorlama hapis cezasına ilişkin kararlar polis tarafından kişi evde yoksa bile kapısına tebligatı asılır ya da muhtara bırakılır. Bu da ‘tebliğ edildi’ demektir. Söz konusu olayda baba cezaevine girmediğine göre bunlar da yapılmamış. Bunlar yapılsaydı adamın karardan haberi olmasına gerek yok, polis tarafından yakalanır ve hapse atılırdı. Zorlama hapis cezalarının uygulanmasında ciddi eksiklikler var. Kişi hakkında zorlama hapis cezası çıktığında yüzüne okunması zorunlu olmalı. Ancak bu yönetmelikte yok. Kişinin bu cezayı aldığı ve nelerden sorumlu tutulduğu anlatılırsa ciddi bir caydırıcılığı olabilir. Zorlama hapislerin bekletilmeden derhal kişi hakkında yakalama kararı çıkarılarak uygulanması gerekir. Tebliğin sarkıtılması çok büyük bir sorumsuzluktur. Burada hem polisin hem de mahkemenin ihmali söz konusu. Koruma kararlarının özelliği aciliyeti olmasıdır. İhlal durumunda verilen cezaların derhal uygulanması gerekir. Eğer bu yapılmıyorsa devletin hukuki sorumluluğunun ihlalidir.”

Haberin Devamı

Bakan Kaya’dan acılı anneye ziyaret
Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, iki kızı babaları tarafından öldürülen anne Dilek Yardım’ı ziyaret etti. Bakan Kaya, “Öncelikle çok vahşice katledilen masum yavrularımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Gerçekten bir anne olarak da benim ve eminim tüm annelerin, tüm kadınların yüreği yandı. Çok üzgünüz. Çocuklara, kadınlara ve tüm fertlere karşı olan böyle şiddet vakalarının tamamen karşısındayız” dedi.