Gazete Vatan Logo

Neden çağırıldılar?

Oslo’yu soracaklar

MİT’çilerin tanık mı şüpheli mi olduğu dahi açıklanmadı ancak neden çağırıldıklarına ilişkin çok sayıda iddia ortaya atıldı:

- OSLO GÖRÜŞMESİ: Akla gelen ilk ihtimal Oslo’da PKK ile yapılan görüşmeler. PKK üst yönetiminin MİT üst yönetimi ile Norveç’in başkenti Oslo’da yaptığı görüşmelerin ses kaydı genel seçimlerden önce internet ortamında paylaşılmış ve Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Hatta bu servisin kimin tarafından yapıldığı tartışılmış, başka ülkelerin istihbarat örgütleri işaret edilmişti.

- KCK-MİT BAĞLANTISI: Bu iddia ilk olarak Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın “Kürt Ergenekonu” kitabında ele alınmıştı. Hatta KCK operasyonları çerçevesinde gözaltına alınanların serbest bırakılması için Fidan istekte bulunduğu ifade edilmişti. İşte kitaptaki o bölümler: “Fidan’ın hazırladığı ilk aşama eylem planı içinde iki kritik düzenleme bulunuyor: 1- KCK sanıklarının serbest bırakılması, 2-Yüzde 10 olan seçim barajının düşürülmesi.” Aynı kitapta, MİT tarafından yapılan talebin hükümet tarafından kabul edilmediği de ifade edildi.

- KCK YÖNETİCİLERİ MİT’Çİ: Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu da başka bir iddia ortaya attı. Uslu, “KCK yöneticileri istihbarat elemanı” başlıklı yazısında, Tayyar’ın yazdığı konunun doğru ancak eksik olduğunu belirterek, bazı MİT’çilerin örgütte önemli görevlere geldiğini yazdı.

FİDAN OSLO’DA NE DEMİŞTİ?

‘Başbakan’ın temsicisiyim’

Çok tartışılan Oslo görüşmesinde, dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan, Müsteşar yardımcısı Afet Güneş, PKK yöneticisi Mustafa Karasu ve Sabri Ok’la biraraya gelmiş ve internete düşen kayıtlarda şu ifadeleri söylediği duyulmuştu: “Bu ekibin yeni üyesiyim. Afet Hanımın da dediği gibi yaklaşık bir ay önce İmralı da Sayın Öcalan ’la bir araya geldik. İsmim Hakan Fidan. Müsteşar yardımcısıyım ama sayın başbakanımızın özel temsilcisiyim. Şu an özellikle Türkiye ’nin Ortadoğu ’da taraf olduğu krizlerde arabuluculuk görevlerinde ekip varsa ekibin içinde şahıs varsa şahıs olarak görev aldım. Bu konuda arkadaşlarımızın uzun zamandır sizinle beraber devam ettirdikleri çalışmalar gerçekten her türlü takdirin ötesindedir. Ama bir noktadan sonra verilen raporlar çerçevesinde olayın teknik görünen bir çalışmadan öte daha siyasi içerikli daha farklı bir boyuta taşınması ihtiyacı hasıl olunca sayın başbakanımız bu konuda beni görevlendirdi.

Erdoğan: Ben gönderdim

Başbakan Erdoğan, Oslo’daki görüşme sorulduğunda şu cevabı vermişti: “Emre Bey ’i de, Hakan Bey ’i de gönül rahatlığı içerisinde İmralı ’ya gönderdik. Hükümet olarak İmralı ile görüşmeyiz. Ama devlet üzerine düşeni yapar. Sızma nasıl olmuş onu araştırıyoruz. Ama hatası da olsa Hakan Bey’i böyle nedenlerle harcamayız. Biz kolay kolay adam yemeyiz. Bu sızdıranların içlerindeki art niyeti ortaya koydu. Bu kimseye bir şey kazandırmaz.”

Haberin Devamı