Gazete Vatan Logo

‘Ne onurum kaldı, ne şerefim’

Tutuklu eski Başkan, ağlayarak ifade verdi.

İZMİR'in Güzelbahçe İlçesi'nde ‘Sarmaşık’ operasyonu kapsamında, eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran’ın da aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 66 sanığın yargılanmasına başlandı. 18 aydır tutuklu bulan ve ilk kez hakim karşısına çıkabilen eski başkan Ertan Avkıran gözyaşlarına hakim olamadı, “Ben örgüt nedir onu burada öğrendim. Benim ne onurum ne şerefim kaldı. Ailem perişan oldu. Cezaevinde iki kez anjiyo oldum” dedi.
İzmir’in Güzelbahçe Belediyesi'ne yönelik geçen yıl 6 ocak'ta düzenlenen ‘Sarmaşık’ adlı operasyonda, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla 74 kişiyi gözaltına aldı. ‘İhaleye fesat karıştırma, imar kanuna muhalefet, rüşvet alıp verme, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, irtikap, devleti zarara uğratma’ iddialarıyla adliyeye sevk edilen şüphelilerden aralarında dönemin Güzelbahçe Belediye Başkanı CHP'li Ertan Avkıran, kapanan Değermendere Beldesi'nin Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren'in da bulunduğu 39 kişi tutuklandı. Farklı tarihlerde 26 tutuklu sanık, avukatlarının yaptıkları itiraz üzerine tahliye oldu. Soruşturmayı yürüten savcı Murat Gök, soruşturma sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın da ifadesini aldı.

DAVANIN GÖRÜLECEĞİ MAHKEMEYİ YARGITAY BELİRLEDİ

Operasyonu yapan Cumhuriyet Savcı Murat Gök’ün Samsun’a tayin edilmesi üzerine soruşturmayı yürütme yetkisi verilen Cumhuriyet Savcısı Sait Demiröz'ün 66 sanığın cezalandırılması istemiyle hazırladığı iddianame yetkisizlik ve görevsizlik kararları nedeniyle mahkemeler arasında girip geldi ve Yargıtay kararıyla 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu nedenle 12'si tutuklu 66 sanıklı davada ilk duruşma operasyondan tam 18 ay sonra başladı. Tutuksuz sanıklar arasında geçen dönemde belediye meclis üyesi olduğu için şu anki CHP'li Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de yer aldı.

ESKİ BAŞKANA 355 YIL HAPİS İSTEMİ

Duruşma öncesi okunan iddianamede, dönemin Güzelbahçe Belediye Başkanı Avkıran'a, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırrın açıklanması, 5'er kez ihalelere fesat karıştırma, 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 2 kez rüşvet, 12 kez resmi belgede sahtecilik, kamu görevlisi sıfatıyla 7 kez resmi belgede sahtecilik ve zincirleme akaryakıt hırsızlığı’ suçması yöneltildi. Avkıran'a yöneltilen suçlamaların hapis cezası karşılığı toplam 355 yılı buldu.

AĞLAYARAK SAVUNMA

Sanıklardan ilk savunmayı eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran yaptı. Avkıran, köy olarak belediye başkanlığına getirildiği Güzelbahçe’yi ilçe yaptığını, gece gündüz demeden çalıştığını belirtti. Suçlamaların hiçbirini kabul etmeyen Ertan Avkıran, “Ben örgüt nedir onu burada öğrendim. Örgüt kurmuş ve onu yönetiyor değilim” dedi. Sözlü olarak yaptığı savunmasının sonlarına doğru gözyaşlarını tutamayan Ertan Avkıran, “Bu davadan dolayı benim ne onurum kaldı ne şerefim. Ailem perişan oldu. Cezaevine girdiğimden beri iki kez anjiyo oldum. Kalbime stent takıldı. Sağlığımı yitirdim. Yüksek tansiyon hastası oldum. Güzelbahçe'yi köy görüntüsünden kurtardım. Sabah akşam bunun için çalıştım” diye konuştu.
Avkıran’dan sonra 11'i tutuklu diğer sanıkların ifadesine geçildi. Tutuklu sanıkların hepsi üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyip, örgüt olmadıklarını, belediyede para karşılığında iş alıp, iş yaptıklarını söyledi. Duruşma halen sürüyor.

Haberin Devamı