Gazete Vatan Logo

Nasıl doldurduysa öyle boşaltacak!

Bodrum’da denizi dolduran MNG holding, sadece para cezasıyla kurtulamayacak

Milas Kaymakamı Atçı, “Günal ve yöneticiler hakkında ’Kıyı Kanunu’na muhalefetten
2 yıl hapis istemiyle suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca denizi doldurdukları gibi boşaltacaklar” diyor

MNG’nin Milas Güllük Körfezi’nde bulunan Pina Yarımadası’na yaptığı otel için denizi doldurması kamuoyunda sert tepkilere neden oldu. İzinsiz yapılan dolgu nedeniyle 21.250 YTL idari para cezası verilmesi tepkileri daha da artırdı. Ancak Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı’nın VATAN’a yaptığı açıklamaya göre MNG’nin patronu Mehmet Nazif Günal ve ilgili yöneticileri hakkında ’Kıyı Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Bu kanun kıyılara ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerine moloz, toprak, cüruf, çöp gibi atık ve artıkları dökenlerin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını düzenliyor.



Dolayısıyla Günal ve MNG yetkilileri sadece idari para cezasını ödeyerek kurtulamayacak. Savcılık tarafından yürütülecek soruşturmanın sonunda dava açılması bekleniyor. Milas Kaymakamı Atçı da, bu işin peşini bırakmayacaklarını söylüyor...
Diyelim ki izin aldılar...

* MNG denizi doldurmak için başvurduğu izni alırsa ne olacak?

İzin alabilmeleri için Kültür Bakanlığı’nın Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün onayı gerekiyor. Ancak bu onay verilirken ilgili bakanlıkların görüşleri alınacak. Yani sanıldığı kadar kolay olmayacak. Diyelim ki izin verildi. Bu iznin de şartları olacak. Biz de kaymakamlık olarak bu şartlar çerçevesinde kalınmasını sağlayacağız. Sürekli olarak denetleyeceğiz. Teknik ekiplerimiz gözetiminde çalışacaklar.





* İzin alınamazsa ne yapacaksınız?

O zaman yapılan dolguyu bizzat onlara temizlettireceğiz. Yarımadanın sahilini eski haline getirinceye kadar gözetimimiz devam edecek. Beklediğimiz izin süresi bir ayla sınırlı. Bu sürenin sonuna kadar zaten çalışmalarını durdurduk. Şu anda orada hiçbir şey yapamıyorlar.

* Ancak kamuoyu 21.250 YTL’lik cezanın yeterli olmadığını düşünüyor...

Zaten mesele burada. Kamuoyu sadece para cezası verildiğini düşünüyor. Oysa MNG yetkilileri hakkında jandarma görevlilerinin hazırladığı bildiriler doğrultusunda olayı adli makamlara bildirdik. Yani Kıyı Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle soruşturma açılmasını istedik. İdari para cezası farklı bir uygulama adli boyutu ise farklı. Kanun açık; ne şekilde kıyılara ve denize zarar verirseniz verin izinli ya da izinsiz adli yaptırımı var. İzin sahil düzenlemesi için alınır kıyılara zarar vermek için kimsenin izin verme yetkisi yok.



* İzin alsalar bile haklarındaki soruşturma sürecek mi?

Birisi idari diğeri adli iki ayrı konu. İznin kapsamı adli süreci etkilemeyecektir. Adli makamların yapacağı soruşturma ayrı bir koldan yürür. Kıyıya zarar verdikleri tespit edilirse kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

* MNG’ye verilen ödül çok tartışıldı...

Bu konuda yanlış anlaşıldık. Biz ilçemize yatırım yapan tüm şirketlere turizm plaketi veririz. Bu şirkette ilçemize önemli bir yatırım yapmıştır. Ancak turizm yatırımı yapıyorlar diye kıyılarımıza zarar vermeye kimsenin hakkı yok. Bu duruma asla izin vermeyiz. Bu nedenle de bu işin peşini bırakmayacağız. Biz üzerimize düşen her şeyi yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz.

1300 METRELİK DOLGU

Mehmet Nazif Günal’ın yönetim kurulu başkanı olduğu MNG Holding’in inşa edeceği 5 yıldızlı, 1200 yataklı otel için 2 yıl önce 49 yıllığına tahsisle kiralanan 85 dönümlük orman arazisi yetmedi, mendirek ve iskele için denize 1300 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde dolgu yapıldı. Denizin doldurulduğu gazetelere haber olunca işlem durduruldu. Şu anda inşaat alanı tamamıyla boşaltılmış durumda. Bölgede tek bir iş makinesi, kamyon ve işçi yok.



Haberin Devamı