Gazete Vatan Logo

Müfettişler Ramazan Akyürek’i suçladı

‘Yetkisini aşarak bilgi imha etti’

Akyürek, Emniyet İstihbarat Daire’den alınmadan 6 gün önce, bilişim projelerinin kullanıcı işlem bilgilerini imha ettirmiş.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, 2009-2013 arasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından hizmete sunulan ‘bilişim’ projelerine dair iddiaları araştırdı. Müfettişler, kullanıcılarına ait muhafaza edilmesi gereken işlem bilgileri ile 10 Mayıs 2013’te hizmete sunulan İRİS projesinden önce kullanılan İstihbarat Değerlendirme Analizi (İDEA) projesine ait kullanıcı işlem bilgilerinin imha edilmesi iddiasını inceledi. Emniyet’teki ‘paralel yapı’ operasyonunun başlamasını sağlayan raporda, dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek’in onayından bir gün sonra 10 Ekim 2009’da, log kayıtlarının imha edildiği ve 6 gün sonra da Ramazan Akyürek’in görevinden ayrıldığı belirtildi. Raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Akyürek’in görevden alınmasından 6 gün önce, projelere ait kullanıcı işlem bilgilerini imha ettirdiği, böylece yetki aşımı yapılmak suretiyle İçişleri Bakanı tarafından onaylanan yönetmeliğin en önemli maddelerinden birini, teknik ve hukuki bir temele dayanmaksızın ve genel bir yorum yapılmak suretiyle fiili olarak değiştirdiği tespit edildi. Yetkisini kötüye kulanan ve suç işleyen görevlileri tespit etmede en önemli delil olan log verileri imha edildi.”

Haberin Devamı

Onaysız dinleme mi?

İnçelemede, ‘dinleme’ işlemlerine ilişkin ön onay alınıp alınmadığının da belirsiz olduğu ortaya çıktı. Raporda, müfettişlerin bilgi istemesi üzerine dönemin İstanbul il emniyet müdür yardımıcısı tarafından gönderilen cevapta, ‘15 Nisan 2013 öncesi kullanılan karar takip sisteminin, tüm birimlerin kullanımına kapatıldığından ve bu kayıtlar yeni karar takip sisteminde de bulunmadığından, bu tarihten önce iletişime müdahale talebi yapılan telefonlara ait ön onaylarının alınıp alınmadığı bilgisine ulaşılamadığı, 15 Nisan’dan sonraki tüm iletişim araçlarına ön onay alındığı” belirtildi.