Gazete Vatan Logo

‘Motor güç FETÖ ama farklı unsurlar var’

Başbakan Yardımcısı Türkeş, darbe girişiminin farklı grupların müşterek hareketi olabileceğini söyledi: Motor güç FETÖ ve ona bağlı üniformalı eşkıyalar ama farklı unsurlar katkı sağladı.

‘Motor güç FETÖ ama farklı unsurlar var’

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, CNN Türk’te katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Türkeş, 14 Ağustos’ta bir şeylerin olacağı yönündeki iddialara ilişkin, “Yeni partimin 15. kuruluş yıl dönümü kutlanacak. Kerameti kendinden menkul şahsiyetlerin kehanetlerine itibar etmeyi doğru bulmam. Türkiye’deki 15 Temmuz’daki tehlike yine vardır, yine de olacaktır. Bu nasıl olur bilemem” şeklinde konuştu. Darbe girişiminin, farklı grupların, müşterek hareketi olabileceği ihtimali üzerinde durduğunu dile getiren Türkeş, “Yani motor güç FETÖ terör örgütü ve ona bağlı üniformalı eşkiyalardır ama diğer unsurların da katkı sağladığı görülüyor” dedi.

‘Cadı avı gibi’

Merhum Alparslan Türkeş’in FETÖ tarafından öldürüldüğü yönündeki iddiaların sorulması üzerine Türkeş, şunları söyledi: Türkeş, 4 Nisan 1997’de vefat etti. 2016’nın Ağustos ayında konuşanlara ‘niye sustunuz’ diye sorarlar. Yolda arabanız kasise girse amortisörü patlasa FETÖ’cüler yaptı. Cadı avına döndürülüyor bu iş. Ben bunu çok sakıncalı görüyorum.”

Haberin Devamı

“Yaşananların arkasında Amerika var mıdır?” yönündeki soruya Türkeş, şu yanıtı verdi: Yoktur ama bize yardım etmesi lazım. Yardım etmezse şüphe onda kalır. ABD ile NATO’dan bu yana 66 yıllık bir hukukumuz var. Gizlisi, açığı toplam 250’ye yakın ikili anlaşma var. Stratejik ortağız, onların tabiriyle model ortağız filan. Şimdi benim başıma bir felaket geliyor, içinde ne var diye baktığımda, elebaşı Amerika’da yaşayan, illegal terör örgütü şiddet kullanarak halkı yıldırmaya yönelik bir şey yapıyor. Biz doğal olarak bunun reaksiyonunu gösteriyoruz.

‘Babamın hukuku yok’

Fethullah Gülen’in, rahmetli Alparslan Türkeş’le hukuku üzerine spekülasyonlar olduğunu anımsatan Türkeş, “Bir hukuk yoktu. Zorunluluktan rahmetli Türkeş’in katıldığı, beraber görüntülendiği bir, iki program vardı. İzmir’de bir görüşmeleri oldu, onda da yaşlı Türkeş’i ayağına çağırdı ki İslam ahlakına uymaz. Ben çok ayıplamıştım o zamanlar. Rahmetli Türkeş’in cenaze namazını o zamanki Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Suikast kaygım çok yüksek’

“Sayın Cumhurbaşkanı’na, liderlere suikastler konusunda kaygınız yüksek mi?” sorusuna, Türkeş, “Çok yüksek. Bu darbe girişiminin kurgusu buna yönelikti. Sayın Cumhurbaşkanı’nı, Allah korusun belki de ailesiyle birlikte infaz edip, bunun görüntülerini medyaya yansıtıp, halkı sindirip yüzsüz bir kuru bildiriyle, uyduruktan ‘Yurtta Sulh Konseyi’ diye ülke yönetimine el koyacaklardı” yanıtını verdi.

‘Niye başka aday için demiyorlar?’

Türkeş, “Sayın Meral Akşener üzerinden iddialar dile getirildi. Bir bağlantısı olduğu izlenimiz var mı?” sorusu üzerine, şunları kaydetti: Ben edinmiyorum ama kamuoyunda bu çok yaygın. Peki başka biriyle ilgili, Meral Hanımın şahsını hedef almıyorum, niye bu kadar net konuşulamıyor da kamuoyunda bu kadar duman çıkıyor? Oradaki diğer genel başkan adaylarıyla ilgili bu tip iddialar dillendirilmiyor, niye bu hanımefendiyle ilgili dillendiriliyor? Demek ki sadece açıklamaları yeterli gelmiyor, hakikaten haksız bir zan altında kalıyorsa, benim ona önerim daha net, farklı bir şeyler yapmasıdır.”

Haberin Devamı

‘Baştan beri amaç infazdı’

15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin, “Akın Paşa’dan bilmem neye kadar ‘Vallahi billahi ben yokum.’ Aslanım, biri bize ihtilal yapmaya kalktı, hanginiz yaptınız? Hiçbiriniz yapmadınız. Hayal mi gördü bu millet, 250 kişi niye öldü o zaman? Çirkin, yüzsüz bir ekip var karşımızda ve bunlar tamamiyle şiddete yöneliktiler. Yargılama süreciyle zaman zaman medyaya intikal ediyor. İşte, ‘Sayın Cumhurbaşkanı’nı biz oradan alacaktık, Akıncı Üssü’ne götürecektik...’ Külliyen yalan, infaz ekibiydi o” dedi.

‘Komşu bakkalla husumeti olan ihbar ediyor’

İlk günden bu yana olayın cadı avına döndürülmemesi gerektiğini belirttiğini söyleyen Türkeş, “Üniversitelerde rektör seçimi var, her aday karşı tarafı ‘FETÖ’cü’ diye ihbar ediyor. Alakası var mı, bakıyorsunuz yok. Komşu bakkalla husumetiniz ya da rekabetiniz varsa ihbar et, o canını kurtarana kadar sen malı götür. Bunu da doğru bulmuyorum” diye konuştu. Türkeş, “MHP’den ayrılmanızla ilgili aile fertlerinizle bir kırgınlığınız var mı?” sorusuna “Ömründe siyasetle uğraşmamış aile fertlerimiz ben AK Parti’ye geçtikten sonra MHP’de siyaset yapmaya karar verdiler. Bunu ilginç buluyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Eşim hamile ‘sokaktaki kadından edindi’ dediler

Türkeş, kendisine yönelik bir kaset komplosu olup olmadığı sorusuna ise şu cevabı verdi: Herkese yapıyorlar. Benim ailemle ilgili bundan 6-7 ay önce bir saldırı denediler. Evdeki eşim hamile, çocuk bekliyor. Bunu ‘Sokaktaki kadından çocuk edinmişim’e indirgemeye kalktılar.