Gazete Vatan Logo

Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? YKS sorusu Mostar Köprüsü ne zaman, hangi dönemde, kim tarafından yapıldı?

Mostar Köprüsü nerede, YKS sorusu Mostar Köprüsü hangi ülkede? YKS sınavının ilk oturumu TYT sınavı tamamlandı. 3 milyon 243 bin 425 adayın girdiği YKS’nin ilk oturumu TYT sınav soruları ise mercek altına alınmaya başlandı. YKS 2022 TYT sınavında sorulan Mostar Köprüsü ise cevabı en çok merak edilen soru oldu. Peki, Mostar Köprüsü ne zaman, hangi dönemde, kim tarafından yapıldı? Mostar Köprüsü mimari kim, köprünün özellikleri neler? İşte Mostar Köprüsü’nün tarihi, yapılış yılı ve merak edilen diğer detaylar…

Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? YKS sorusu Mostar Köprüsü ne zaman, hangi dönemde, kim tarafından yapıldı?

YKS sorusu Mostar Köprüsü ne zaman, hangi dönemde, kim tarafından yapıldı? Mostar kentini ortadan tam ikiye bölmekte olan Mostar Köprüsü, Neretva Nehri'nin üstünde yer alan oldukça yaşlı bir yapıdır.

Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede?

Mostar Köprüsü Bosna-Hersek içerişinde yer almaktadır.

YKS sorusu Mostar Köprüsü ne zaman, hangi dönemde, kim tarafından yapıldı?

Tarihi ile ve mimari açıdan çok önemli bir konuma sahip olan bu yapı, asırlardır binlerce insanın bir kıyıdan diğer bir kıyıya geçişinde rol oynamıştır. Bu niteliği sayesinde hem fiziksel hem de manevi bir köprü işlevi görmektedir. Kardeşlik simgesi şeklinde de bilinmekte olan Mostar Köprüsü, 1997 senesinde UNESCO ve Dünya Bankası'nın önderliğinde köprü bir kez daha inşa edilmeye başlanmıştır.

Mostar Köprüsü özellikleri

Neretva Nehri'nden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre gelişmiş bir teknolojiyle inşa edildi. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanıldı. Köprü, inşa edildikten sonra yakınındaki şehre ismini vermiştir, şehirde ticareti canlandırmış ve zenginleştirmiştir. Böylece Mostar, Hersek bölgesinin önemli bir şehri haline gelmiştir. Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklenmiştir.

Haberin Devamı