Gazete Vatan Logo

Mit müsteşarı nedir, müsteşar ne demek? Mit müsteşarı nasıl olunur, MİT müsteşarının sorumlu olduğu tek merci hangisidir?

Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanı olmasının ardından yeni MİT müsteşarı tartışmaları gündeme geldi. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı atamasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Peki, Mit müsteşarı nedir, müsteşar ne demek? Mit müsteşarı nasıl olunur, MİT müsteşarının sorumlu olduğu tek merci hangisidir?

Mit müsteşarı nedir, müsteşar ne demek? Mit müsteşarı nasıl olunur, MİT müsteşarının sorumlu olduğu tek merci hangisidir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çankaya Köşkü'nde yaptığı basın toplantısında yeni kabineyi açıklamıştı. Yeni Dışişleri Bakanı listeye göre Hakan Fidan olmuştu. Yeni MİT müsteşarı merak edilirken MİT müsteşarının ne olduğu da araştırılmaya başlandı. Peki, Mit müsteşarı nedir, müsteşar ne demek? Mit müsteşarı nasıl olunur, MİT müsteşarının sorumlu olduğu tek merci hangisidir?

YENİ MİT MÜSTEŞARI KİM OLDU?

Yeni MİT müsteşarı henüz belli olmadı.

MÜSTEŞAR NEDİR?

Müsteşar, ilgili bakan görev yerinde bulunmadığında en yetkili yöneticidir. Müsteşarlık, aynı zamanda bir devlet memurunun ulaşabileceği en üst düzeydir. Müsteşarlar, memurların sahip olduğu kıdem, tazminat, izin ya da özlük haklarına sahiptir.

Müsteşar, bakanın makamında olmadığı zamanlarda en yetkili yöneticidir.

Müsteşarların başlıca görev ve sorumlulukları şu şekildedir;

Yapı işleri ile ilgilenir.

Mekandan planlamalar yapar.

Avrupa Birliği ile ilişkileri düzenler.

Halkla ilişkiler ve basın faaliyetlerini yönetir.

Mesleki hizmetlerin yeterliliğini ve etkinliğini değerlendirir.

Haberin Devamı

Baskın denetimler yapar.

Destek hizmetlerini takip eder.

Bütçe ve kaynaklarla ilgili raporları inceler.

Hukuki süreçlerin değerlendirilmesini ve yönetilmesini sağlar.

Bakanlık ve müsteşarlık bünyesinde çalışan kişilerin yasa ve yönetmeliklere uyup uymadığını denetler.

MİT MÜSTEŞARININ SORUMLU OLDUĞU TEK MERCİ HANGİSİDİR?

MİT Müsteşarı Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olup, Cumhurbaşkanının dışında herhangi bir kişi veya makama karşı sorumlu tutulamaz.

Milli İstihbarat Teşkilatı ilk defa 6 Temmuz 1965 tarih ve 644 sayılı kanun ile Başbakanlığa bağlı olarak kurulmuştur. 18 yılın sonunda çıkan aksaklıkları gidermek için 1 Ocak 1984 tarihinden itibaren 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu olarak düzenlenmiş olan kanun 2017 yılında yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.

Olağanüstü haller ile (…)seferberlik veya savaş halinin ilanında, Milli İstihbarat Teşkilatının bakanlıklar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla münasebetleri, Milli Güvenlik Kurulunun mütalaası alındıktan sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yönetmelikle düzenlenir. (4) Bu hallerde MİT için gerekli görülecek ilave personel, her türlük teknik araç ve gereçler, akaryakıt, silah, savaş gereci, donatım ve giyecek, bina ve tesisler gibi ihtiyaçlar Milli Savunma, İçişleri ve ilgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarıyla MİT arasında önceden hazırlanacak planlarla belli edilir. Seferberlik veya savaş halinin ilanında silah altına alınan MİT mensupları, MİT emrine tertip edilir.”

Haberin Devamı