Gazete Vatan Logo

Milli yas ne demek? Bayraklar neden yarıya indirilir?

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Türkiye yasa boğuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye'de 7 gün süreyle milli yas ilan etti. Peki milli yas ne demek? Milli yas ilan edilince ne olur? İşte detaylar...

Milli yas ne demek? Bayraklar neden yarıya indirilir?

Milli yas ne demek, milli yas ilan edilince ne olur sorularının yanıtı merak ediliyor. Türkiye'yi yasa boğan ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası 10 ilde binalar yıkıldı. Yüzlerce insanın hayatını kaybettiği ve binlerce insanın yaralandığı deprem felaketi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de milli yas ilan etti. Peki Milli yas ilan edilince ne olur?

MİLLİ YAS NE DEMEK?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün. Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR?

Milli yas ilan edilince tüm ülkede bayraklar yarıya indirilir. TBMM ve Anıtkabir'de bayraklar yarıya indirilmez.

Doğal afet, kaza, savaş ve terör saldırıları sonrası milli yas ilan edilebilir.