Gazete Vatan Logo

Meteroloji: Biz uyardık Valilik: Haberimiz yok

Ağustostaki yağışlarda kırmızı alarm veren Belediye, bu kez hazırlıksız yakalandı. Felaketin sorumluluğu konusunda ise top yine havada kaldı. Valilik 'Meteoroloji bilgilendirmedi' diyor. Meteorolojinin cevabı ise 'Biz gerekli uyarıyı yaptık..'

Bundan yaklaşık 2 ay önce belediye ve valilik, 2-3 gün öncesinden şehri alarma geçirmiş ve sel felaketine karşı gerekli tüm önlemleri almıştı. Gerek yağışların beklendiği kadar fazla olmaması gerekse önlemler sayesinde 17 Ağustos'taki yağışlar felakete dönüşmeden atlatıldı. Ancak İstanbullular dün sabah gözlerini sular altında açtı. Şehri sessiz sedasız sel basmıştı. Zira, 'İstanbul sağanak yağışlı' şeklindeki sıradan hava tahminlerinin dışında hiçbir uyarı yapılmadı, tek bir önlem bile alınmadı. Ama megakent tam bir felaket yaşadı. En merkezi caddeler bile sular altında kaldı, trafik arap saçına döndü, yüzlerce ev ve iş yerini su bastı. İnsanlar evlerinden işyerlerine saatlerce süren yolculuklardan ve bin bir eziyetten sonra ulaşabildi. Peki bu kez İstanbul niye gafil avlandı? Çekilen bunca çilenin sorumlusu kim? Biz de bu soruyu taraflara sorduk. İşte İstanbul Valiliği'nde Afet Koordinasyon Merkezi'nden sorumlu Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu'nun cevapları ve meteorolojinin açıklaması...

* Bugün nerede hata yapıldı? Şiddetli yağış neden tahmmin edilemedi?
- 13 Ağustos'ta İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden gelen tahmin raporu şiddetli yağış diyordu, biz de önlem aldık. Ancak bu kez gelen raporla gerçekleşen yağış arasında çok büyük fark var. Şu anda İstanbul'da umulanın üzerinde bir yağış oldu.

* Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden size gelen tahmin raporunda ne yazıyordu?
- "Parçalı bulutlu ve aralıklı sağanak yağış" olacak deniyordu. Sabah 6 suları yağış başladı ve çok etkili olarak devam etti. Gün boyu da kısa molalar veren şiddetli yağış devam etti..

* Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Mustafa Yıldırım ise yağışların sel baskınlarına sebep olabileceği konusunda uyarı yapıldığını söylüyor.
- Dün akşam hazırlandığı söylenen rapor hakkında bilgim yok. Öyle bir rapor bana gelmedi. Ama sabah kendileri beni aradı ve yağışların devam edeceğini söyledi. Böyle olunca biz de hemen gerekli önlemleri alıp vatandaşları bilgilendirdik. Ama akşam hazırlandığı söylenen rapor bana gelmedi.

* Böyle bir rapor gelseydi bugün yaşanan sorunlar yaşanır mıydı?
- Suların birikmesi engellenemezdi ama trafik sorunlarıyla ilgili olarak önlemler alınır yeni düzenlemeler sağlanabilirdi.

Meteroloji: Gereken uyarıyı yaptık
Metropol sağanak yağışla yine(!) felç olurken, İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Mustafa Yıldırım, İstanbul Valiliği'nin iki kez uyarıldığını söylüyor. Dr. Yıldırım, valiliğin önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 6 Ekim tarihli 'Akşam Hava Tahmin Raporu' ile uyarıldığını söylerken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısında "Parçalı çok bulutlu ve sağanak yağışlı, kuvvetli poyrazla birlikte gökgürültülü sağanak yağış etkili olacak" denildiğini vurguladı.

İkinci uyarı sözlü oldu
İstanbul Valiliği'ne ikinci uyarının da dün bizzat kendisi tarafından yapıldığım söyleyen Dr. Mustafa Yıldırım şunları söyledi: "Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu ile bizzat konuştum. Telefonda kendisine, şehrin yağışlı havanın etkisi altına kalacağını, İstanbul'da sağanak ve gökgürültülü yağışlı havanın olacağını söyledim. 15 Gündür faaliyette olan Çatalca'daki meteoroloji radarını da sürekli gözlüyoruz. Ani hava değişikliklerini bildiriyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün dünkü raporlarında 'etkili yağış beklendiği' uyarısı yapıldı. İstanbul Valiliği'ne de sağanak ve gökgürültülü yağışlı havanın olacağını söyledik. Yağışların sıkıntı yaratacağını da belirterek su baskınlarına karşı gereken uyarıyı da yaptık."

Haberin Devamı