Gazete Vatan Logo

‘Meşru müdafaa yok, olası kastla öldürdü!’

Sarısülük’ün polis katili tutuklandı

‘Meşru müdafaa yok, olası kastla öldürdü!’

Ankara’daki Gezi eylemlerinde öldürülen Ethem Sarısülük davasında savcı, sanık polis Ahmet Şahbaz’ın ‘olası kastla adam öldürmek’ten yargılanmasını istedi. Mahkeme de Şahbaz’ın tutuklanmasına karar verdi.
Ethem Sarısülük’ü Ankara’daki Gezi protestoları sırasında kurşunla vurarak öldürmekle yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, nihayet tutuklandı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Şahbaz ve avukatları ile Sarısülük ailesi ve avukatları katıldı. Duruşmada sanık avukatlarının kapalı duruşma talebinde bulundukları, ayrıca yazılı savunma verdikleri açıklandı. Müdahil avukatlarından Kazım Bayraktar, kapalı duruşmanın koşullarının olmadığını kaydederek, “Katil sanığın can güvenliği sorunu söz konusu değil. Gerilimler mahkeme heyetinin ve sanığın davranışlarından kaynaklanmaktadır” dedi.
‘Sıktım 3 tane’ sözleri delil oldu
Bayraktar, sanığın “Çektim, sıktım üç tane” dediği görüntüleri bilirkişi incelemesine gönderdiklerini, bilirkişilerin sanığın fotoğrafına ihtiyaç duyması üzerine bunu talep ettiklerini anlatarak, mahkemenin, gerekmemesine karşın buna ilişkin sanık vekillerinin muvaffakatını aradığını ifade etti. Sanık avukatları ise bilirkişi talebinin davanın uzatılmasına yönelik olduğunu söyleyerek, “Buna müsaade etmeyeceğiz. Görüntülerdeki kişinin müvekkilimiz olduğu açık. Davanın bir an önce adil biçimde sona ermesini istiyoruz” dedi.
‘Göstericilere ateş açtı’
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Cuma Doğan, 1 Haziran 2013’teki eylemler sırasında çevik kuvvet görevlilerinin Güvenpark çevresinde konuşlandırıldığını anlattı. Kalkancı olan sanığın ön tarafta yer aldığını bildiren Doğan, göstericilerin, görevli memurlara taş ve demir bilye attıklarını belirtti. Polis helikopterinden, Kumrular Caddesi’nden bir kalabalığın geldiğinin bildirilmesi üzerine çevik kuvvete bu yöne çekilme talimatı verildiğini aktaran Doğan, görevlilerin Güvenpark’taki yerlerini terk ettiğini söyledi. Doğan, Sanığın geride kaldığını ve bu arada kalkanının düştüğünü, çekilmeden önce silahını belinden çıkarıp, mermiyi hazneye sürdüğünü, yerde yatan bir göstericiyi tekmelediğini, iki el havaya, bir el de göstericilerin üzerine olmak üzere üç el ateşlediğini anlattı.
‘Olası kast’ istenen cezayı 20 yıl artırdı
İddianamede Şahbaz’a, ‘meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürmek’ suçu yöneltilmişti. Bu suçun cezası 1 yıl 4 ay ile 5 yıl arasında hapis. Ancak Savcı Cuma Doğan, suçun ‘olası kastla adam öldürmek’ olduğunu söyleyince istenen ceza 16 yıl 8 ay ile 25 yıla yükseldi. Buna ‘kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak’ suçu da eklenince istenen ceza 33 yıla kadar çıktı. Kişinin, suçun kanunî tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi hâline olası kast deniyor. Olası kast durumunda fail, asıl istediği sonucun dışındaki diğer sonuçları da kabul ederek suçu işliyor.
Anne: Bayramım oldu
Ankara Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup, duruşma sırasında Ethem Sarısülük maskesi takarak, slogan attı ve pankart açtı. Adliye içerisinde ve çevresinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, mahkemenin tutuklama kararını buruk bir sevinçle karşıladı: “Ethem’im şimdi toprakta değil; dünyada, içimizde. Benim oğlum yanımda. Katilin tutuklanması bayramım oldu...”
‘Devletin silahıyla öldürdü’
Mermilerden üçüncüsünün yere paralel ve omuz hizasında olduğunu ve taş attıktan sonra soluna dönen Ethem Sarısülük’ün kafasına geldiğini kaydeden Savcı Doğan, Sarısülük’ün kaldırıldığı hastanede 14 Haziran 2013’te vefat ettiğini hatırlattı.Doğan, eylemin, iddianamede bahsedildiği gibi meşru müdafaa sonucu öldürme olmadığı, olası kastla adam öldürme niteliğinde olduğunu belirterek, Şahbaz’ın, “olası kasıtla adam öldürmek” ve “kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak” suçlarından 26 yıl 8 aydan 33 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması ile tutuklanmasını istedi.
Savcıya salondan alkış
Savcının talebi salonda alkışlarla karşılanırken, sanık avukatları esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre istedi. Sanık Şahbaz ise “Bu olay yaşandığı için üzgünüm. Hiçbir kastım yok” ifadesini kullandı. Müdahil avukatlarından Seher Kırbaş Canikoğlu, savcının görüşünün, sanığın kaçma ihtimalini artırdığını söyledi ve tutuklanmasını istedi. Mahkeme, dosya kapsamı ve savcının görüşü doğrultusunda Şahbaz’ın tutuklanmasına karar verdi. Şahbaz ve avukatlarına, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme, duruşmayı 3 Eylü’e erteledi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Fotoğraf: Kemal Göktaş

Haberin Devamı