Gazete Vatan Logo

Mavi Çarşı'da çifte tazminat

Alevlerin arasında kızını kurtaran ancak kendi ölen öğretmen Ümit Ayyürek'in ailesi, çarşı aleyhine açtığı 101 milyarlık davayı kazandı. Saldırıda ölen çarşı sahibi Taslı'nın ailesi de "Terör zararlarının karşılanması yönetmeliği" gereğince valilikten 1.7 trilyon lira istiyor

1. Kurban ailesi Çarşı'dan tazminat aldı
PKK'lı teröristlerin 13 Mart 1999'da molotofkokteyli attığı Mavi Çarşı'da 12 kişi yanarak can vermişti. Korkunç saldırıda ölen İngilizce öğretmeni Ümit Ayyürek'in eşi Ahmet Ayyürek, oğlu Ozan ve yangından annesinin çabasıyla kurtulan kızı Sanem, Mavi Çarşı, İstanbul Büyükşehir ve Kadıköy Belediye Başkanlığı aleyhine tazminat davası açtı. 5 yıl sonra sonuçlanan davada Kadıköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi aile lehine karar verdi.

72'ye kadar yaşıyacaktı
Mahkemenin gerekçeli kararında, yangının 5 katlı binayı birden sardığı belirtilerek, "Yangın merdiveninin bulunmaması, binanın dışarıya açılan başka bir kapı ve penceresinin olmaması yüzünden müşteriler ve personel yangından kendilerini kurtaramadı" denildi. Kararda şöyle denildi: "Bilirkişilere göre, 50 yaşında olan Ümit Ayyürek'in PMF 1931 tablosuna göre kalan ömrü 22 yıldır. Ölmeseydi 72 yaşına kadar yaşayacaktı. Aktif dönem destek süresi 22 yıldır. Eşi Ahmet Ayyürek 55 yaşında ve 73 yaşına kadar yaşayıp kalan ömrü 18 yıldır. Yani eşinin desteğinden yoksun kalma süresi 18 yıldır. Oğlu Ozan 22 yaşında, destekten yoksun kalma yaşı 18'dir. Okuduğu için bu 25 yaştır. Ancak 24 yaşında okulu bitirdiğinden 2 yıl için tazminat hesaplanır. Bilirkişiler eşi için 87 milyar 718 milyon, oğlu Ozan için 1 milyar 622 milyon tazminat hesapladı."

Senem'e 4 milyar tazminat
Bilirkişi raporunu esas alan mahkeme, Ahmet Ayyürek'e 87 milyar 718 milyon maddi ve 4 milyar manevi, oğlu Ozan Barış'a 1 milyar 622 milyon 515 bin maddi ve 4 milyar manevi, kızı Senem'e de 4 milyar lira manevi tazminata hükmetti. Mavi Çarşı'nın aileye 101 milyar 340 milyon lira tazminat ödemesine karar veren mahkeme, belediyeler açısından dosyanın idari yargıda görülmesi gerektiğini belirtti.

2. Mavi Çarşı, devletten zararını talep etti
Korkunç katliamda kendisi de can veren Mavi Çarşı'nın sahibi İbrahim Taslı'nın ailesi de zararlarını devletten istiyor. Taslı'nın eşi Melahat Taşlı ile çocukları Engin, İpek, Zeynep, Dicle, Fırat ve çarşıyı işleten İtaş A.Ş. adına İstanbul Valiliği'ne geçen hafta başvuran Avukat Hatip Mercan, geçen yıl yürürlüğe giren Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun uyarınca zararlarının tazminini istedi. Mercan'ın valiliğe yaptığı başvurunun dilekçesi şöyle:

Okullarını bıraktılar
"Melahat Taşlı, olay tarihinde ve halen ev hanımıdır. Eşini kaybettikten sonra evlenmemiştir. Engin Taşlı ve İpek Taşlı, ABD'de üniversite öğrenimini yarıda bırakarak Türkiye'ye dönüp çalışmak zorunda kalmışlardır. Zeynep Taşlı lise tahsilini, ruhsal çöküntü nedeniyle zor bitirebilmiş, üniversiteye gidememiştir. Dicle Taşlı uğradığı ruhsal çöküntü nedeniyle liseyi geç bitirmiştir. Eş ve babalarını anılan saldırıda kaybeden gerçek kişi müvekkiller, murislerinin desteğinden yoksun kaldıkları için maddi zarara uğramıştır. İtaş AŞ'nin uğradığı maddi kayıplar ise, 120 milyarlık ürün, alışveriş yapan 7 bin müşteriden 100 milyarlık alacak, yangında ölen Filiz Soydemir'in açtığı tazminat davası için ödenen 23 milyar 250 milyon tazminat, yine yangında hayatını kaybeden Ümit Ayyürek'in varisleri 101 milyar 340 milyon lira tazminat kazanmıştır. Yargılama gideri ve faizle birlikte Ayyürek Ailesi'ne 475 milyar ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalınmıştır."

Ailenin isteği 1 trilyon
Avukat Hatip Mercan, müvekkilleri Melahat, Engin, İpek, Zeynep, Dicle ve Fırat için 150'şer milyar maddi, 20'şer milyar da manevi olmak üzere 1 trilyon 20 milyar tazminat istedi.

Haberin Devamı