Gazete Vatan Logo

Masum Frankeştayn!

İstanbul'da gözaltına alınan ‘Dr. Frankeştayn’ lakaplı Dr. Yusuf Erçin Sönmez, serbest bırakıldı

Tüm dünyada kırmızı bültenle aranırken önceki gün İstanbul’da gözaltına alınan ‘Dr. Frankeştayn’ lakaplı Dr. Yusuf Erçin Sönmez, serbest bırakıldı. Sönmez, “Bir kişinin adı çıkacağına canı çıksın, yapmadığım bir şeyi yapmadığımı nasıl kanıtlayabilirim?” dedi

Uluslararası organ şebekesinin Türkiye ayağı olduğu iddiasıyla kırmızı bültenle İnterpol tarafından aranan Dr. Frankeştayn lakaplı Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez, önceki akşam İstanbul Kartal’da yakalandı. Polisteki sorgusunun ardından dün sabah saatlerinde Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi’ne götürülen Sönmez, savcı Reşat Uğur Soysal’a iki saat ifade verdi. Savcı, Sönmez’i “örgütlü biçimde organ ticareti yapmak” suçundan tutuklanması talebiyle İstanbul nöbetçi 3. Sulh Ceza Mahkemesine sevk etti.

‘Adın çıkacağına canın çıksın!’

Sönmez, mahkemedeki ifadesinde cumhuriyet savcısında verdiği ifadesini tekrar ettiğini belirterek bir şey eklemek istediğini söyledi. Sönmez, “Bir kişinin adı çıkacağına canı çıksın, yapmadığım bir şeyi yapmadığımı nasıl kanıtlayabilirim?” şeklinde konuştu. Sönmez’in avukatı ise soruşturmanın Kosava’da yapıldığını, müvekkillerinin donörlerle herhangi bir ilişkisini ispatlayan bir delilin dosyada bulunmadığını, Kosova’daki soruşturma dosyasında da bulunmadığını, Kosova’daki sanıkların hepsinin tutuksuz olduğunu, müvekkillerinin de serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Mahkeme “şüpheliye isnat edilen suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna, şüphelinin atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunmaması” nedeni ile tutuklama talebini reddetti.

Kosova savcısı geliyor

Sönmez’in Kosova’da yürütülen soruşturma nedeniyle gözaltına alındığı ortaya çıktı. Ülkede yürütülen yasadışı organ nakli soruşturması nedeniyle bir süre önce Kosova’nın Türkiye’den adli yardım talebinde bulunduğu, bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sözkonusu soruşturmanın başlatıldığı belirtildi. Savcılığın bu kapsamda, Kosova’da görülen soruşturma dosyalarını istediği ve yakalama kararını kaçak durumda olan Sönmez’in ifadesinin alınabilmesi için çıkardığı ifade edildi. Ayrıca Kosova’daki soruşturmayı yürüten savcının bu hafta içerisinde gelerek İstanbul Cumhuriyet Savcısı ile görüşeceği öğrenildi.

‘İnterpolle bir problemim yok’

Adliyeye polisler arasında ellerinde kelepçeyle getirilen Sönmez, serbest bırakıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sönmez, “Organ ticareti ile ilgili bir şey yoktur. Olmayan bir hadisenin de kanıtı olmaz zaten dolayısıyla tutukluk da olmazdı. Bir şekilde hukuka güvendik. Olmayan iddianın söylenecek sözü olur mu? Kosova’da geçen bir süreç yüzünden ifade vermek için gözaltına alındık. İfade alma tutanağı bana ulaşmadığı için gözaltına alındım” şeklinde konuştu. Erçin, İnterpol tarafından arandığı şeklindeki sorulara ise “Konu bu değil. Çok yorgunum şu anda ben ayda 2-3 defa yurtdışına çıkıp giren bir insanım dolayısıyla sanırım Interpolle bir problemim olsa yurt dışına çıkmam mümkün olmaz” dedi.

Haberin Devamı