Gazete Vatan Logo

Maske fiyatları belli oldu! Maske kaç liradan satılacak? Ücretsiz maske dağıtımı devam edecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrasında maske satış yasağının kalktığını söylemesinin ardından maske satış fiyatının ne kadar olacak merak ediliyordu. Maske satış yasağının kalkmasının ardından, dün maske fiyatı ve nerelerde satılacağı da belirlendi. Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği fiyatın üstünde maske satışı yapılamayacak. Peki, Maske kaç liradan satılacak? Ücretsiz maske dağıtımı devam edecek mi? Maske tavan fiyatı ne kadar?

Maske fiyatları belli oldu! Maske kaç liradan satılacak? Ücretsiz maske dağıtımı devam edecek mi?

Corona virüs önlemleri kapsamında market, pazar, toplu taşıma gibi insan sayısının fazla olduğu yerlerde maske takmanın zorunlu hale gelmesinin ardından maske en çok tartışılan konuların arasına girdi. Maske satışının durdurulmasının ardından ücretsiz olarak Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dağıtılan maske satışı yeniden serbest oldu. Maske satışının serbest olmasıyla birlikte ne kadar olacağı soruları yükselirken, Ticaret Bakanı açıklama yaptı. Peki, maske kaç liradan satılacak? Ücretsiz maske dağıtımı devam edecek mi?

MASKE KAÇ LİRADAN SATILACAK?

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, " Cerrahi maskeler, adedi KDV dâhil en fazla 1 (bir) Türk Lirası olacak şekilde tüketicilerimize satışa sunulacaktır. Bu fiyatın üzerindeki satışlar “fahiş fiyat” olarak değerlendirilecektir." denildi. Maskelerin tanesi 1 liradan fazla bir ücret karşılığında satılamayacak.

MASKE NEREDE SATILACAK?

Bakanlıktan yapılan açıklamada maske satışının marketler, eczaneler, tıbbi cihaz satışı yapan medikal firmalar ve elektronik ticaret platformu üzerinden yapılacağı belirtildi. Açıklamada "Hedefimiz en yaygın ağ ile vatandaşlarımızın en hızlı ve kolay bir şekilde cerrahi maskeleri temin etmesini sağlamaktır. Bu kapsamda, 8 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla ilk etapta, salgının en yoğun görüldüğü İstanbul’da, akabinde büyükşehirlerden başlamak üzere hızlı bir şekilde diğer illerdeki marketlerde de cerrahi maskelerin satışı yapılabilecektir" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada ayrıca, "Cerrahi maskeler ilk etapta standart 50’li paketler halinde satışa sunulacak olup, önümüzdeki haftadan itibaren maskelerin 10’lu standart paketler halinde de satışa sunulması çalışmaları devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

ÜCRETSİZ MASKE DAĞITIMI DEVAM EDECEK Mİ?

Ücretsiz maske edinmek isteyen vatandaşlar başvurularını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak e-Devlet üzerinden yapabilir. Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada ücretsiz maske başvuru sekmesine tıklanmalı ve TC. Kimlik Numarası, isim soy isim adres, telefon numarası bilgilerinin eksiksiz doldurmak gerekiyor. Açılan başvuru sayfasından ayrıca aile fertleriniz için de maske başvurusunda bulunmak mümkün.

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ MASKE BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

'HAYAT EVE SIĞAR' UYGULAMASINDA ÜCRETSİZ MASKE NASIL ALINIR?

Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu uygulamaya gelen yenilikle kullanıcılar maske kodunu artık Hayat Eve Sığar uygulamasındaki "Sağlık Durumu" sekmesi altından alabiliyor. Uygulamanın ana ekranının sol üstünde yer alan ana menünün en üst kısmında “Maske Talep Et” bölümü eklendi. Bu bölüm aracılığıyla maske talebinde bulunulabilir. Maske talebinden bulunulduktan sonra kullanıcıların karşısına, bir barkod çıkıyor. Kullanıcılar, bu barkod ile birlikte kendilerine en yakın eczaneden maskelerini alabilecek.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

ÇALIŞANLARA ÜCRETSİZ MASKE KODU GELMEYECEK, ÇALIŞTIKLARI KURUM TEMİN EDECEK

Eczacı Odası son yaptıkları açıklamada, eczanelerde ücretsiz maske dağıtımı esnasında yaşanılan yoğunluğun azaltılması yönünde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile görüşmeler sonucunda yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'lı olarak çalışan vatandaşlarımız, eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacaktır. Bu vatandaşlarımız, maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edeceklerdir."

SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN MASKE AÇIKLAMASI

Bu sürecin ikinci dönem olduğunu ifade eden Koca, şu bilgileri verdi:

"Kontrollü sosyal hayat olarak tanımladığımız bir dönem. Daha bir normalleşme ve kısıtlı da olsa serbestliğin olduğu bu dönemde maskeye ihtiyacın daha fazla olacağını biliyoruz. Çünkü dışarıya maskesiz hiç kimsenin çıkmasını uygun görmüyoruz. Bu sebeple bizim daha çok özellikle eczaneler üzerinden 20-65 yaş arası dönem için 10 günde bir 5'li bir paket ücretsiz verilmesi şeklinde bir uygulamamız vardı. Bununla ilgili yaklaşık 40 milyon küsür kişiye mesaj gitti ve dağıtım yapıldı. Şu ana kadar dağıtım yapılan maske sayısı 160 milyonu buldu.

Haberin Devamı

Bu yeni dönemde ihtiyacı daha fazla olabilecek vatandaşımız olacak. Çünkü bu dönemde evde kalmayıp kısıtlı serbestliğin 2. dönem olduğu için ihtiyacı daha fazla olabilir. Bu ihtiyacı gidermek anlamında yüksek bir fiyat olmamak kaydıyla, yani tavan fiyatı belli olan, vatandaşın kolay erişebilir olduğu bir fiyatın belirlendiği dönem olacak. Mesaj gönderilerek ücretsiz olarak eczaneden verdiğimiz maskeler dışında vatandaşın ihtiyacının daha fazla olma durumunda maskeye erişebilmek için eczaneler, marketler, medikal mağazalar dahil olmak üzere birçok yerden alabilmelerinin önü açıldı, tavan fiyatı olmak kaydıyla. O da zannediyorum yarın, en geç cuma günü itibarıyla Ticaret Bakanlığımızın bununla ilgili bir açıklaması olmuş olacak."

Bakan Koca, cerrahi maskenin dışındaki FFP tipi maskelere yönelik de "FFP, reçeteyle düzenlenen, vatandaşımızın kullanmasını önermediğimiz ve gerekli olmayan, daha çok sağlık çalışanlarının, özellikle hekimlerin kullandığı bir maske. Burada zaten bir sorun, eczanelerden alabilirler, o sadece eczanelerde satılıyor." diye konuştu.