Gazete Vatan Logo

‘Malumun ilamı’na bir imza

TBMM’yi Cumhurbaşkanı adayı için imza toplama heyecanı sardı. Ak Parti’liler dolaşan listeyi espri yaparak imzaladı. Bazı CHP’lilerse İhsanoğlu’nun adaylığına tepki gösterdikleri için imza atmadı

Cumhurbaşkanı adayı başvurularının ilk günü olan 29 Haziran yaklaşırken, iktidar ve muhalefet partileri gösterecekleri adaylar için imza toplamaya başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti’nin Cumhurbaşkanı adayını 1 Temmuz’da açıklayacağını dile getirmişti. Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Ak Parti’nin, Cumhurbaşkanı adayı için milletvekillerinden imza almaya başladıklarını söyledi. Bu çerçevede imza listesi Genel Kurul ve kuliste dolaştırılarak milletvekillerine imza attırıldı. Bazı Ak Parti milletvekilleri imza atarken çektirdikleri fotoğrafları twitter ve Facebook hesaplarından paylaştılar. Aday açıklanmadan imza toplanması AK Partililer arasında espri konusu oldu. Kimileri imzalarken ‘Malumun ilamı’ dedi.
Erdoğan ilk devlet başkanı
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, imza atarken, “Tarihin kurulduğu zamanlar vardır, bir de tarihin yazıldığı zamanlar vardır. Birincisine tanıklık etmek herkese nasip olmaz” dedi. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, imza atarken, “Sayın Gül son cumhurbaşkanı, Sayın Erdoğan ilk devlet başkanı olacak. Öylesine önemli bir hadisede imza sahibi olmak onu verici. Büyük mutluluk” dedi. Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, imza atarken çektirdiği fotoğrafın altına, “Sayın Başbakanımızı Cumhurbaşkanlığına aday göstermek için imzamı atıyorum. Hayırlı olsun, tarihi ana tanıklık” mesajını yazdı.
Bazı CHP’liler atmadı
Muhalefette de yoğun imza toplama çalışması yapıldı. CHP’de İhsanoğlu için ilk imzayı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu attı. İlk gün 50’den fazla imza atıldığı belirtildi. İhsanoğlu’nun adaylığına tepki gösterenler imzalamaları için getirilen listeyi geri çevirdi. Bunların başında CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün geldi. İmzalamayanların sayısının 10’u geçmeyeceği belirtilirken, AK Parti’den istifa eden bağımsız milletvekilleri de imza vermek istediklerini CHP’ye iletti. MHP’de ise yurtdışında bulunan bir iki ismin dışında imzalar neredeyse tamamlandı. Yurtdışındaki milletvekillerinin de 29 Haziran’dan önce gelmeleri halinde MHP tam kadro imza listesiyle İhsanoğlu’nu aday gösterecek.
Süreç nasıl işleyecek?
TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından en az 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile Cumhurbaşkanı adayı gösterilebilecek.
Aday gösterilenin, TBMM üyesi olması halinde, aday hariç en az 20 milletvekilinin yazılı teklifi gerekecek. Her bir milletvekili, ancak bir aday için teklifte bulunabilecek. En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, aldıkları geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde 10’u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek. Her bir siyasi parti ancak bir aday için teklifte bulunabilecek. Aday gösterilebilmek için ilgilinin yazılı muvafakatinin bulunması gerekecek.
Son gün 3 Temmuz
Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular, YSK’cakabul edilen Cumhurbaşkanı Seçiminde Uygulanacak Seçim Takvimi’ne göre, 29 Haziran’da başlayıp, 3 Temmuz saat 17.00’ye kadar TBMM Başkanlığı’na veya YSK’ya yapılacak. Aday gösterme süresinin sona erdiği 3 Temmuz saat 17.00’den sonra hiçbir şekilde yeni aday gösterilemeyecek.

Haberin Devamı