Gazete Vatan Logo

Makale Nedir, Nasıl Yazılır? Makale Örnekleri Ve Yazım Kuralları...

Herhangi bir konu üzerinden bir düşünce ya da görüşü savunmak üzere ele alınan yazılar makale olarak ifade edilir. Bireysel düşünce doğrultusunda ele alınmasının yanı sıra aynı zamanda kurumsal olarak da yazılmaktadır. Bu durum makalenin neden ve nasıl yazılacağını bağlı olarak değişkenlik gösterir. Günümüzde artık özellikle SEO çalışmaları doğrultusunda bu yapının bir parçası olarak öne çıkar.

Makale Nedir, Nasıl Yazılır? Makale Örnekleri Ve Yazım Kuralları...

Gazete ve dergiler ile beraber artık internet üzerinden de sitelerde ele alınmaktadır. Bir konuda görüş ve düşünce belirtmek, gerçeği açıklamak ya da tezi savunmak gibi pek çok konu üzerinden ele alınabilir. Aynı zamanda bir görüşü, tezi ya da olayı destekleme konusunda da ele alınan yazı türleridir.

Makale Nedir, Nasıl Yazılır?

Bir düşünceyi veya görüşü ile beraber tezi savunmak, fikir öne sürmek ya da bunları destekleme konusunda ele alınan yazı türü makale anlamına gelir. Bireysel ve kurumsal şekilde pek çok farklı alanda yayınlanır. Eski zamanlarda daha çok gazete ve dergilerde olmasının yanı sıra, artık internet dünyasında önemli bir yer taşır.

Öylece bir görüş ya da düşünce öne sürülebilir; fikir ya da test savunulabilir ve pek çok konu hakkında tartışma gerçekleşebilir. Geniş bir yelpaze altında amaca uygun olarak makale bireysel olarak genelde kişisel görüş ve düşünceler doğrultusunda yazılan yazı türleridir. Tabii artık günümüzde hizmet amaçlı kurumsal olarak da ele alındığını söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Makale Örnekleri

Makale örnekleri genelde giriş ve gelişme ile beraber sonuç olarak ele alınır. Ortalama 500 ile 1000 kelime arasında gerçekleştirilen yazı türleridir. Herhangi bir konu üzerinden kişisel görüş ve düşünceyi belirtmek, savunmak ya da tartışmak amaçla yazılır. Aynı zamanda hem 1. ağızdan hem de 3. ağızdan ele almak suretiyle yazılabilir.

Bununla beraber kurumsal açıdan bir hizmeti anlatmak ve bu hizmetin özelliklerini göstermek amaçlı da ele alınabilir. Özellikle dergi ve gazeteler ile beraber internet üzerinden pek çok site doğrultusunda makale örneklerine ulaşmak mümkün. Bu bağlamda iyi bir makale için kuralları doğru öğrenmek, örnekleri incelemek ve denemeler yapmak çok önemlidir.

Makale Yazım Kuralları

Belli başlı yazım kurallarını ele almak suretiyle doğru makale hazırlanabilir. Özellikle makale başlı başına bir yazı türü olduğu için, mutlaka yazım kurallarına uyarak tamamlamak büyük öneme sahiptir. Aksi takdirde makale olmaktan çıkarak başka bir duruma dönüşebilir.

Haberin Devamı

- Makale başlığı kısa, açık ve konuyu yeterli yansıtacak düzeyde olmalıdır.

- Makale başlığı büyük harflerle koyu renk ve en fazla 15 kelimeden oluşmalıdır.

- Times New Roman karakterinde ele alınmalıdır.

- Bir satır aralıklı olarak kenara dayalı şekilde yazılmalıdır.

- Metin 12 Punto ve dipnotlar 10 Punto halinde yazılmalıdır.

- Paragraflar çok uzun olmamalı ve okuyucunun rahatsız olması önlenmelidir.

- Belli bir konu ele alınmalı ve konudan sapmamalıdır.

- Makalenin amacına uygun olarak 1. ağızdan ya da 3. ağızdan yazılabilir.

- A4 sayfa düzeninde yazılmalıdır.

- Üst ve alt 2 cm, sol 1,5 cm ve sağ 2 cm aralıklar eşliğinde hazırlanmalıdır.