Gazete Vatan Logo

Maf Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar? Maf Sensörü Arızası Neden Olur?

Motor yönetim sisteminin hayati parçalarından biri olarak maf sensörü öne çıkmaktadır. Genel olarak benzin ya da dizel üzerinden çalışan yanmalı motorlarda hava girişine gelen hava miktarını belirleyen sistem olarak ifade edildiğini söylemek mümkün. Aynı zamanda Türkçe üzerinden hava akış sensörü olarak ifade edildiğini eklemek gerekir.

Maf Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar? Maf Sensörü Arızası Neden Olur?

Genel çerçevede ise yakıt enjeksiyonlu içten yanmalı bir motora girmiş olan havanın akış hızını belirlemek amaçlı kullanılan sensör maf sensörüdür. Araç için en önemli parçalar içerisinde yer almasıyla beraber mutlaka sağlam şekilde görevini gerçekleştirmelidir.

Maf Sensörü Nedir?

Değişik marka ve modellere bağlı olmadan tüm araçlar için hayati bir sistem olarak maf sensörü ifade edilmektedir. Bu sistem yakıt enjeksiyonuna sahip ve içten yanmalı bir motora girmiş havanın akış hızını belirlemek için kullanılan otomatik bir sistemdir.

Bu sistem gerekli ve dengeli şekilde hava akışını belirleyerek buna uygun sensör üzerinden aktif olmaktadır. Motor kontrol ünitesini dengelenmesi, hava kütlesi bilgisi gibi pek çok farklı çalışmayı sensör üzerinden gerçekleştiren bir yapı olduğunu söylemek gerekir. Aynı zamanda motora doğru yakıt kütlesinin girmesi için yine destek sağlayan bir sistem olarak ön plana çıkıyor.

Maf Sensörü Ne İşe Yarar?

Araçlarda motora girmiş olan hava akış hızını belirlemek amaçlı kullanılan sistem maf sensörü olarak ifade edilmektedir. Genelde bu araçlar yakıt enjeksiyona sahip ve içten yanmalı motorlar üzerinden ele alınmaktadır. Böylece yakıtın motora giriş noktasında havanın dengesini sağlayarak hava yakıt karışımını etkin biçimde ayarlamaktadır.

Haberin Devamı

Bu da motor ile beraber diğer tüm aksamların çok daha sağlıklı ve doğru şekilde çalışması adına önemli potansiyel teşkil eder. Özellikle tüm araçlar için ortak şekilde hayati bir sistemi olduğunu söylemek mümkün. O yüzden mal sensörü üzerinden yaşanacak olası arızalar için mutlaka en yakın servise gitmek en önemli husustur.

Maf Sensörü Arızası Neden Olur?

Aracın hayatı olarak öne çıkan en önemli sistemleri içerisinde maf sensörü yer almaktadır. Özellikle de hava akış ile beraber hava girişi ve hava miktarını belirleme noktasında kullanılan bir otomatik sistemi olduğunu söylemek mümkün. Bu hayatı sistemin üzerinden yaşanacak olası arızalar birtakım sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.

- Motora arabanın dışından hava giriş yapmış olabilir.

Haberin Devamı

- Toz ve kalıntı gibi kirletici maddeler sensöre sızmış olabilir.

- Mal sensörü zaman içerisinde yıpranmış ve hasar almış olabilir.

 Aşınma sebebiyle bozulma yapmış olabilir.

Genel çerçevede yukarıdaki sebeplerden dolayı maf sensörü üzerinden bazı sorunlar ortaya çıkabilir.