Gazete Vatan Logo

Madde bağımlılığı yaşında ürküten düşüş

Bodrum'da düzenlenen seminerde, alkol, sigara ve uyuşturucu madde bağımlılığında gelinen tehlikeli nokta gözler önüne serildi

Uzmanlar 4 yaşında maddeyle tanışan çocuklarda, bağımlılık yaşının 10'a kadar düştüğünü belirtti. Özellikle turizm bölgelerinde renkli ve heyecanlı ortamların çocuk ve gençleri madde bağımlılığına sürüklediği vurgulandı.

Bodrum Lions Kulübü ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Büro Amirliği tarafından düzenlenen "Uyuşturucu Maddelerden Korunmanın Yolları' adlı konferans Oasis Nurol Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Madde Bağımlılığı ile Mücadele İl İrtibat Görevlisi Komiser Tümer Yılmaz, Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) yöneticisi Dr. Ferah Nur Temiz ile Yücelen Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Neşe Yeniçeri'nin konuşmacı olarak katıldığı konferansı Bodrum Lions Kulübü Başkanı Seyma Özatay, kulüp üyeleri, sinema sanatçısı Nuri Alço ve yaklaşık 25 dinleyici izledi.

İLGİ AZ
Konferansla ilgili duyuruların yaklaşık bir ay önceden Bodrum ve yarımadasındaki tüm okullara, öğretmenlere, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve 11 belediyeye yazıyla, ayrıca basın ev yayın organlarıyla duyurulmasına rağmen bu kadar önemli konudaki konferansa dinleyicilerin ilgisizliği konuşmacıları üzdü.

Madde bağımlılığının başlangıç, gelişme ve sonuçlarını içeren kısa bir konuşma yapan Dr. Ferah Nur Temiz, özellikle Ege ve Akdeniz'de kıyı şeridinde turistik ilçe ve beldelerdeki aile, öğretmen ve öğrencilerin bu konuda bilgilenmeye büyük ihtiyaç duyduğunu, madde kullanma yaşının bebek denilecek yaşlara kadar indiğini belirterek "Merkezimize gelen vakalarda 4 yaşında alkol, 6 yaşında sigara ve 7 yaşında uyuşturucu maddeyle tanışan ve 10 yaşında madde bağımlısı olan çocuklar görüyoruz. Uyuşturucu kullananların yüzde 74'ü 20 yaş altı. Çocuklarımızı madde bağımlılığından kurtarmak için ailelere ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Aile ve öğretmenler madde bağımlılığı konusunda bilinçlenmezse çocuklarının sigara, alkol ve uyuşturucu kullanıp kullanmadıklarını anlamaları ve tedavi yoluna gitmeleri mümkün değil" dedi.

ÇOCUKLAR DOĞRU YÖNLENDİRİLMELİ
Dr. Temiz bazı büyüklerin özellikle erkek çocuklara verdiği bir yudum alkolün bağımlılık yaratabildiğine dikkat çekti, madde kullanımının etkileri, evreleri, belirtileri, kişisel alışkanlıklardaki değişiklikler ve madde bağımlılığından kurtulmanın yollarını anlattı.

Sigara içme alışkanlığının ilkokul yaşlarına kadar düştüğünü belirten Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Neşe Yeniçeri de "Tütünün içine sarılan uyuşturucu maddeler nedeniyle, sigara uyuşturucunun bir ön adımı. 13-15 yaş grubunda her 5 çocuktan 1'inin mutlaka sigara içtiğini tespit ettik. Üniversite mezunları arasındada sigara içme oranı yüzde 59'lara kadar yükseldi. İlköğretim çağındaki çocuklarımıza sigaranın zararlarını ve korunma yollarını, iyi arkadaş seçiminin önemini anlatmalıyız. Çocukları küçük yaşlardan itibaren sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere yönlendirmeliyiz. Belediyeler ve sivil toplum örgütleri çocuklar ve gençlerin aktif enerjisini doğru yöne kanalize edecek ortamlar yaratmalı" diye konuştu.

BAĞIMLILARI DOKTORA GÖTÜRÜN
Muğla'da "Madde Bağımlılığı İle Mücadele" çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Komiser Tümer Yılmaz da özellikle Bodrum ve Marmaris gibi en çok ihtiyaç duyulan bölgelerde bu tür konferanslara ilginin azlığının şaşırtıcı olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Örneğin en az uyuşturucunun bulunduğu Milas'ta Kaymakam Hulusi Doğan'ın girişimleriyle şu ana kadar 2000 öğrenci ve 400 öğretmene eğitim verdik. Ancak diğer adı geçen ilçelerin eğitimcilerinden bir talep gelmediği gibi gördüğünüz gibi konferansa da ilgi gösterilmedi. Uyuşturucu ile mücadelenin yolu toplumun bilinçlendirilmesinden geçer" dedi. Komiser Tümer Yılmaz, madde bağımlısı iki gencin emniyet müdürlüğü'ne yazdığı mektuplarını okuyarak düştükleri ortamı gözler önüne serdi. Yılmaz, "Madde bağımlısı olup kurtulmak isteyenlere her türlü desteği veriyoruz. Madde bağımlısı olduğunu hissettiğiniz öğrenci, çocuk ve gençleri polise değil lütfen önce doktora götürün. Zaten yasalarımıza göre bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere asla suçlu muamelesi yapmıyoruz" dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarla belediyeleri dolaşarak konferansın duyurusunu yaptıklarını belirten Lions Kulübü Başkanı Seyma Özatay da "Gençliğin sorunlarını yakından takip ediyoruz. Okul aile birlikleri ve müdürlere, öğretmen ve öğrencileri konferansa göndermeleri için çağrı yaptık ama bilimsel bir konferansı ciddiye almadılar. Yılmayacağız. Bilinçlendirdiğimiz her birey topluma katkıda bulunacak. Sorunları yokmuş gibi göstermek, bilgiden kaçmak, en büyük sorumsuzluk" diye konuştu.

Haberin Devamı